Sofia MENAR пътешества из непознати кътчета и нетрадиционни арт пространства

51352
Sofia MENAR пътешества из непознати кътчета и нетрадиционни арт пространства

За втора година в програмата на Sofia MENAR Film Festival присъства селекцията за пътешественици „Керван Сарай”, в която зрителите ще могат да посетят непознати кътчета от африканския континет и Близкия изток, които остават скрити от погледите на обичайните туристи.

„Краят на пътя” кани зрителите заедно с двама от най-известните стенд-ъп комици на Лондон – Алексис Дабъс и Сай Томас, да предприемат едно вълнуващо пътуване по маршрут дълъг 6000 километра и включващ колоритните пейзажи на Мароко, Мавритания, Сенегал и Гамбия.

12 години в робство" и "Американска схема" с най-много номинации за "Златен глобус"

Историческата драма "12 години в робство" и историята за корупция "Американска схема" водят по номинации за наградите "Златен глобус" с...

Режисьорът Дан Прибан лично ще обясни какво е да пътуваш 20 000 км. в най-евтината кола на света през най-бедния континент, по време на българската премиера на филма му „С трабант из Африка”. Едно изпълнено с приключения пътуване от Либия до нос Добра Надежда, без резервни превозни средства и гаранции за щастлив край – само с два трабанта с двутактови двигатели.

„Couchsurfing: Легло за теб на всяка крачка” проследява околосветското пътуване на Александра Лис, която с помощта на сайта за разменно гостуване couchsurfing.org успява да посети 21 държави на 6 континента за 7 месеца. Във всяка една държава Александра приживява уникални мигове и се запознава отблизо с местните традиции, благодарение на своите домакини, които освен безплатен подслон й осигуряват и незабравими изживявания.

Подгответе се и за дълго чаканата премиера на голям екран на визуалния пир „Самсара”. Заснет за период от 5 години, в повече от 25 държави, „Самсара” ни пренася на свещени места, сред природни чудеса и скрити от човешките погледи тайнства.

За първи път Sofia MENAR ще представи секцията MENAR Contemporary, в която са включени 4 филма, представящи съвременното изкуство в региона. Отличеният на „Берлинале” „Изкуство/Насилие” е вдъховен от героите на „Алиса в Страната на чудесата“, пиесата на Самюъл Бекет „В очакване на Годо“ и древногръцката трагедия „Антигона“. Млади палестински актриси трябва да се справят с военното положение и неравенството между половете, насилието и тъгата, както на сцената, така и в живота.

Звездите на Близкия изток откриват Sofia MENAR Film Festival

На 15 януари за шести път в София ще бъде открит фестивала за кино от Близкия изток и Северна Африка Sofia MENAR. Събитието ще стартира...

Те подхождат с неочаквано въображение в една брутална обстановка за да създадат своя артистичен бунт – живо и смело изобразяване на младото активно поколение в Палестина.

Носителят на наградата на „Дойче Банк” „В очакване на утрешния ден” предлага поглед към разцъфтяващата творческа култура в Ливан през призмата на десет ливански артисти. Чрез изкуството те са преодолели десетилетия на социална и политическа нестабилност и несигурностите на утрешния ден. С мисъл и находчивост представените творци превръщат идеи, скици и пространство в живи и динамични произведения на изкуството.

„Моето тяло!” надниква зад кулисите на първата академия за модерни танци в Алжир. В стремежа си да създадат мост между средиземноморските култури, хореографът Абу Лагра и неговата съпруга, танцьорката Навал Лагра основават училище за непрофесионални таланти. За премиерата на новото представление „Nya”, семейството събира група от 10 мъже улични танцьори без каквито и да било квалификации. Документалният филм следи напредъка в работата и развитието на трупата в навечерието на световната премиера на „Nya” в Националния театър.

Скейтъри в Египет? Да, въможно е! „Скейтъри в Египет” е биографията на първия, и все още единствен, магазин за скейтъри в Египет. Когато в края на 90-те двамата братя Херауи получават първия си скейтборд, изпратен от Щатите, вече знаят, че животът им ще бъде отдаден на това – да развият скейт сцената в родния си град Александрия. Заредете се за спиращи дъха изпълнения от египетски скейтъри на фона на убийствен саундтрак и провокативни графити.

Над 70 премиери на Sofia MENAR Film Festival

Шестото издание на Sofia MENAR Film Festival ще представи над 70 премиерни заглавия от Близкия Изток и Северна Африка. От 15 януари до ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com