„Срещи на сляпо” е специален киноакцент през месец декември

27231
 „Срещи на сляпо” е специален киноакцент през месец декември

Между 15 и 18 декември в четири български града – ПЛЕВЕН (Арена – Панорама Мол), СТАРА ЗАГОРА (Арена – Парк Мол), ПЛОВДИВ (Lucky-Дом на киното) и СОФИЯ (Дом на киното), ще има ексклузивни прожекции на „Срещи на сляпо”, като филмът ще бъде представен от специалните гости от Грузия, актьорите Андро Сахварелидзе и Мариам Антадзе, както и лично от директора на София Филм Фест – Стефан Китанов. 

Според киноспециалистите тази eлегантна комедия, в която умело са преплетени равни части тъга и отчаяние, е истинско съкровище. Любопитно е, че и дебютът на Леван Когуашвили „Street Days” от 2010 година, е приет добре от критика и публика, но със „Срещи на сляпо” режисьорът постига още по-голям успех, като представя пред света една по-широка и богата картина на обществото в Грузия, сякаш независимо или въпреки икономическите трудности и бежанския проблем. 

40-годишният учител Сандро (Андро Сахварелидзе) е ерген, който все още живее с родителите си, които вечно се карат и го държат под постоянен надзор. След като среща с непозната се превръща в лишен от емоции абсурд, Сандро и приятелят му Ива (Арчил Кикодзе) решават да прекарат уикенда на дъждовното крайбрежие, където случайно срещат фризьорката Манана (Иа Сухиташвили). Любовта процъфтява – или по-скоро застрашава в ироничния сценарий на Когуашвили и Борис Фрумин, но не продължава дълго. Съпругът на Манана Тенго (Вахо Чачанидзе) излиза от затвора и скоро Сандро се оказва забъркан в схема, която ще го принуди да избира между любовта и честта. 

Дори в най-забавните моменти на филма се прокрадва особена минорна нотка на примирение с реалността, може би провокирано и от характера на главния герой.

Неочакваните посоки, в които поема разказа, поднесен със завидно чувство за хумор, и тихото очарование, с прекрасно усещане за топлота и щедрост, които излъчва „Срещи на сляпо”, са фактори, провокиращи много нетърпеливи зрители, които искат да видят филма на кино. 

В продължение на десетилетия грузинското кино не е имало шанс за среща с българската публика, но тя помни филмите на Георгий Данелия, Тенгиз Абуладзе, Отар Йоселиани, Нана Джорджадзе, актьори като Вахтанг Кикабидзе – творци, които са пресъздавали образа на Грузия през годините. Факт е, че днешното поколение грузински кинематографисти има още по-голям шанс да привлече погледа на международните филмови специалисти – именно с филми, които подобно на „Срещи на сляпо”, печелят престижни отличия на авторитетни кинофоруми. 

Ето и най-важните награди и номинации на филма:

Монреал, Фестивал на Новото кино ’13 – номинация за Louve d'Or

Токио ’13 – номинация за Голямата награда на Токио

Абу Даби ’13 – Специална награда на журито в конкурса „Нови хоризонти”

Избраха „Урок” в Конкурсната програма на Международния филмов фестивал в Токио

След старта на „Урок” от София Мийтингс - наградата за най-добър проект и представяне на филма на закрити прожекции, пълном...

Международен София Филм Фест ’14 – Голямата награда FocusFox

за най-добър филм, награда за най-добър режисьор и наградата на ФИПРЕССИ

Одеса ’14 – Награда за най-добър филм

Фестивал за европейско кино Лече ’14 – Награда „Златно маслиново дърво”

за най-добър филм

Сценаристите на "Френска приказка": Животът все пак не е приказка

ПРОДЪЛЖЕНИЕ на интервюто на Клер Васи с Аньес Жауи и Жан-Пиер Бакри Освен в ролята си на режисьор, Вие сте се променили и като актриса...

Сахалин ’14 – Награда за най-добър режисьор

Висбаден goEast ’14 – Награда за най-добър режисьор, почетна награда

на външно министерство за Вахо Чачанидзе

Вилнюс ’14 – Награда за най-добър режисьор

Ереван ’14 – Награда „Сребърна кайсия”

Сценаристите на "Френска приказка": Героите ни съществуват и в съвсем реална среда

Арт ФЕСТ и NETCINEMA.BG представят филм на Аньес Жауи: "Френска приказка". Филмът е по сценарии на Аньес Жауи и Жан-Пиер Бакри. Предста...

Минск ’14 – Специална награда на журито „За любовта към хората и уникално чувство за хумор”

Женева ’14 – Награда за най-добър филм на фестивала „Кино от Русия и отвъд” 

А ето и малко повече информация за гостите от Грузия, които ще представят филма: 

Андро Сахварелидзе е завършил Държавния филмов институт в Москва и от 2000 година във филмографията му има 17 късометражни и пълнометражни творби, като той е сценарист, а на част от тях - и режисьор. С проекта си „Washington” Сахварелидзе участва на фестивала GoEast във Висбаден 2008, а през същата година представя късометражния „Dream” на DiBA Express – Барселона. Сценарият на „Washington” получава награда за развитие от фонда Hubert Bals и е номиниран като най-добър проект на втория DAB-форум за копродукции в Ереван 2008. Освен като актьор в главната роля на филма, Андро Сахварелидзе участва и в работата по сценария на „Срещи на сляпо”. 

Мариам (или Марика) Антадзе е юрист по образование, следва криминално право в Ню Йорк и е бакалавър по съдебна психология. Тя е специалист психолог, занимава се с рехабилитация и съдействие при травматични и психологически проблеми, работи с деца, юноши и техните семейства, които имат поведенчески и емоционални проблеми. Мариам е член на общността, която се занимава с психотравма в Грузия и на Европейската общност за травматични и стресови изследвания. Антадзе не е професионален актьор, но това прави присъствието й в „Срещи на сляпо” още по-органично и непринудено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино