Не признавам на никого претенцията да е по-голям патриот от мен

5051
Не признавам на никого претенцията да е по-голям патриот от мен
Снимка: БГНЕС

Няма да призная на никого претенцията да бъде по-голям патриот от мен или от който и да избирател на ДПС. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде „Фокус”.

Той разказа и какво според него се е случило в Исперих като коментира, че по време на откриването на предизборната кампания членовете и симпатизантите на ДПС, заедно с ръководството, са припявали на изпълнителя на патриотичната песен за Райна Княгиня. „Избирателите на ДПС пеят песента за Райна Княгиня, която уши байрака и написа „Смърт или свобода”. Няма нищо по-хубаво от това избирателите на ДПС да пеят патриотичната песен за Райна Княгиня”, обясни той.

ДПС и националистическите партии са си взаимно необходими – особено преди избори

С тези думи водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев сложи край на разгорещения спор между Юлиан Ангелов от "Патрио...

Местан изтъкна, че това, че на същата мелодия има любовна песен на турски език, е богатство на фолклора. „Аз съм политик, а не просветител и нямам нужда да се оправдавам заради невежеството на другите”, подчерта Местан.

Той се ангажира да предостави на политическите опоненти на ДПС библиография да четат, тъй като по думите му тази история е продукт на невежеството им. „Не става въпрос за опит за право на българската песен на Райна Княгиня. Става въпрос за различни текстове на песни с една и съща мелодия - твърде често явление в балканския фолклор”, изтъкна Лютви Местан. Той даде за пример и песента „Ясен месец веч изгрява”, която има турски еквивалент. „Това, че най-патриотичната българска песен се пее различна като текст, но със същата мелодия на друг език, по никакъв начин не снема значението, патриотичния заряд на тази песен”, обяви лидера на ДПС.

Той призова да се спрат истериите. „Няма да призная на никого претенцията да бъде по-голям патриот от мен или от който и да избирател на ДПС. Знамето, ушито от Райна Княгиня, е и наше”, уточни Лютви Местан и поясни, че богатството е по-добре да ни радва и в него да видим онова, което ни обединява, а не ни противопоставя.

„Някой е решил, че има изгода да създаде истерия и евентуално да замести, запълни отсъствието на реални политически послания чрез гъделичкане на първични страсти. Това е онова, което наблюдаваме от два дни”, обобщи лидера на ДПС.

Хора, които използват езика на омразата, ще трябва да се извиняват един ден, като след Възродителния процес

С тези думи Иво Инджев коментира въпроса с бежанците. Според него в България се насажда омраза чрез хора, прокарващи гледни точки на Кр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com