България е на трето място по защитени зони в Европа

1963
България е на трето място по защитени зони в Европа
Снимка: Анита Чолакова

България е на трето място в ЕС по дял на защитените зони по „Натура 2000“ (34%). Страната ни е изпреварена само от Словения (38%) и Хърватия (37%) и следвана от Словакия (30%) и Кипър (29%). Средният дял за ЕС е 18%, става ясно от анализ на горския сектор като част от проект на Министерския съвет за приемане на Национална стратегия за развитие на горския сектор в Република България за периода до 2030 г.

Горите и горските територии в България обхващат приблизително 4,270 милиона хектара, което представлява 38,5% от националната територия, се допълва в анализа.

1300 хектара нови гори ще залесят с 60 млн. лв. от ЕС

Над 60 милиона лева са осигурени за залесяване на нови гори в България. Парите се разпределят между шестте държавни горски предприятия ...

Според Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, цитирайки данни на ИАГ, за последните 100 години горите са увеличили територията си близо 2 пъти. За период от 60 г.  запасът им e нараснал 3 пъти (от 243 млн. м 3 до 718 млн. м3 през 2020 г.).

Само за последните 20 години регистрираното увеличение е с над 30 %.  Средната възраст на българските гори е 60 г., като за последните 10 години е остаряла със 7 години. Страната ни е водеща в Европа по биоразнообразие и съхранени гори. България е изпълнила всички цели на Стратегията на ЕС за горите 2030 г. по отношение опазването на „старите (първични) гори или гори във фаза на старост“.

От браншовата камара сочат, че горската пътна мрежа е сравнително слабо развита 7,9 м/х a, при 45-50 м/ха в Австрия и са необходими значителни инвестиции за изграждане и поддръжка на подходяща пътна инфраструктура в горските територии, която да гарантира не само опазването на горите, но да бъде и задължително условие за разширяване практиките за модерен, безопасен и механизиран дърводобив. Камарата смята, че дърводобивът е "най-слабото звено във веригата", защото липсва работна ръка и механизация.

Застаряването на горите и липсата на отгледни сечи според Камарата увеличава мащабните нарушения в тях и е предпоставка за заболявания, пожари, ветровали. Смятат, че увеличаването на устойчивостта на насажденията, повлияни от човешка дейност, е възможно само чрез лесовъдски намеси. Иначе се губят хиляди кубици дървесина и се забавя растежът на горите в тези зони.

Киев: Русия е длъжна на целия свят за щетите върху околната среда

Русия трябва да поеме отговорност за екологичните щети, причинени от нахлуването ѝ в Украйна. Това заяви министърът на околната среда н...

От камарата са направили няколко предложения, свързани с кризата от есента на тази година, в която хиляди домакинства в страната не успяха да се снабдят с нужното им и заявено количество дървесина. Заради високите цени и съмненията за спекула 48-то Народно събрание сформира нарочна временна комисия, която да разследва причината за липсата на дърва.

ОЩЕ: Големите митове за "Натура 2000" - национализация на земята и забрана да се прави каквото и да е

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com