Метеоролог назова причината за наводненията в Европа

4407
Метеоролог назова причината за наводненията в Европа
Снимка: Gettyimages.com

Метеорологът Найджъл Арнел от университета на Рединг (Великобритания) е назовал природна причина за разрушителните наводнения във Франция и Германия, съобщава New Scientist.

Според Арнел причината за силните дъждове в Европа, в резултат на които нивото на река Сена в Париж се покачи с няколко метра, е природно явление, известно в метеорологията като омега блок.

То се проявява в образуването на въздушни потоци в атмосферата, чието движение протича по траектория, напомняща гръцката буква омега.

Това явление допринася за възникването на области с ниско налягане над регионите, където впоследствие рязко се повишава нивото на валежите.

Наводненията в Европа взеха 17 жертви

Проливните дъждове в Централна, Западна и Източна Европа причиниха смъртта на 17 души в поне 4 страни, предаде БГНЕС. В германските пр...

Арнел смята, че глобалното затопляне ще доведе до задържане на по-голямо количество вода в атмосферата на планетата и като следствие – до повишено ниво на валежите на едни територии и суши в други.

Омега блокът променя локално поведението на вълните на Росби – периодично разпространяващи се смущения във въздушната обвивка, свързани с въртенето на Земята около своята ос. В същото време учените не знаят как точно омега блокът влияе на климата като цяло.

Поради наводненията в Германия и Франция от миналата седмица десетки хиляди души напуснаха своите домове. Броят на загиналите е повече от 10 души.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com