Ново изследване - мръсният въздух стига чак до плацентата

3249
Ново изследване - мръсният въздух стига чак до плацентата
Снимка: iStock/Guliver

Учени откриха доказателство, че фините прахови частици от замърсения въздух пътуват през белите дробове на бременните жени и проникват в плацентата.

Ново проучване сред бъдещи майки в Лондон разкрива малки частици в плацентата на всяко бебе. Изследователите твърдят, че е възможно частиците да попаднат в плода, пише порталът Факултети.мк, цитиран от БГНЕС.

Горна Оряховица отиде на съд заради отказ от пари за чист въздух

Кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев информира, че е подал жалба в Софийския административен съд срещу решението ...

"Това е тревожен проблем - има силна връзка между замърсяването на въздуха, който майката вдишва и ембриона. Ето защо съветваме бъдещите майки да посещават по-малко замърсени райони", казва д-р Лиза Миясита.

Серия предишни изследвания показват, че замърсяването на въздуха значително увеличава риска от преждевременно раждане и ниско родилно тегло, което води до доживотно увреждане на здравето. Мащабно проучване, обхванало повече от 500 000 раждания в Лондон потвърди връзката и изиска от лекарите да уведомят, че последиците за милиони жени в замърсените градове по света са нещо, което се доближава до здравна катастрофа.

Има все повече изследвания, че замърсяването на въздуха води до здравословни проблеми, които не са свързани само с белите дробове. През август изследвания установиха, че замърсяването на въздуха предизвиква огромно намаляване на интелигентността, а през 2016 г. са открити токсични наночастици от замърсяването на въздуха в мозъка на човека.

Новото проучване изследва плацентите на пет бременни жени, които не са пушили и които са родили здрави бебета. Използвайки оптичен микроскоп, учените открили 72 „тъмни“ частици между 3 500 клетки, а след това са използвали мощен електронен микроскоп, за да проучат формата на някои от частиците.

17 общини няма да получат финансиране за борба с мръсния въздух

Екоминистерството няма да отпусне финансиране 17 града, някои от тях рекордьори по високи нива на замърсяване с фини прахови частици. С...

"Напълно е ясно, че става дума за черни частици-сажди", казва д-р Миясита. "Предишните изследвания показаха, че частиците, които вдишват бременните жени преминават през кръвообращението и влизат в плацентата. Не знаем дали частиците, които открихме, могат да се прехвърлят и в плода, но нашите доказателства показват, че е възможно. Също така знаем, че не е необходимо частицата да проникне в тялото на бебето, за да има негативен ефект, защото ако има ефект върху плацентата, ще имат пряко въздействие и върху плода", добави медикът.

"Тези изследвания показват, че децата са с по-лош шанс за живот, когато става въпрос за образование и работни места", твърди д-р Кристиан Шилерт от Университетска болница "Каролинска" в Швеция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Февруари 2024 г. - месец на температурни аномалии (ГРАФИКИ)

От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)

Заплашена ли е България от недостиг на вода? (ГРАФИКА)

Кои части на България са най-застрашени от безводие? Проф. Емил Гачев поясни

Февруари е 9-ят пореден месец с рекордни горещини

Доклад: Развитите икономики с рекорден спад на вредните емисии (ГРАФИКА)

Горещи вълни удрят гърбатите китове в северната част на Тихия океан (ВИДЕО)

Нашествието на миризливките - колко опасни са те? (СНИМКИ)

Между 11 000 и 14 000 души умират всяка година заради мръсния въздух в България

Очакван рекорд: Преживяхме най-топлия януари (ГРАФИКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Климат