Октомврийските жеги гарантират на 2015 да е най-горещата

13797
Октомврийските жеги гарантират на 2015 да е най-горещата
Снимка: Thinkstock

Октомври се отбеляза с най-високите температури, отбелязвани някога от метеоролозите през октомври. Той е шестият месец, обновил температурния рекорд през 2015 г.

Средната температура миналия месец се повишила до рекордни стойности – повече от 1 градус по Целзий, отбелязва НАСА. Октомври 2015 е бил с 1,04 градуса по-топъл от средностатистическия октомври в периода от 1951 до 1980 г., който се ползва като ориентир за измерване на дългосрочната средна температура, съобщава Центърът за космически изследвания "Годард".

Путин ще участва в голяма международна среща за климатичните промени

Руският президент Владимир Путин ще присъства в Париж на срещата на високо равнище, в която от 30 ноември ще участват повече от сто дър...

Това е най-голямото нарастване на средномесечната температура от началото на регистрирането на времето през 1880 г. Октомврийският рекорд е надминал предишния поставен рекорд през януари 2007 година с 0,07 градуса по Целзий.

Октомврийската жега свидетелства, че 2015 ще стане най-горещата за цялата история на наблюденията с вероятност 99,9%. 2014, която счупи рекордите на върха на температурния рейтинг, ще се спусне с едно стъпало по-надолу.

Повишението на средномесечните температури сигнализира за голяма опасност. Това означава, че планетата вече е на половината път към критичния лимит, чието преодоляване заплашва със суши, масови миграции и суперурагани.

Поставянето на края на изменението на климата, преди температурите да нараснат с 2 и повече градуса, е основна тема на Климатичната конференция в Париж, която стартира на 30 ноември.

Оланд: Без споразумение за климата ни очаква бедствие

Френският президент Франсоа Оланд предупреди, че ако не се стигне до договор за климатичните промени по време на конференцията на ООН ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com