Откриха неизвестен досега източник на парникови газове в Сибир

7434
Откриха неизвестен досега източник на парникови газове в Сибир
Снимка: iStock

Неизвестен досега източник на мощен парников газ - азотен диоксид - е открит от учени в Източен Сибир. Оказа се, че газът се отделя при топенето на йедома – богата на органични вещества замръзнала арктическа почва. Резултатите от изследването са публикувани в списание   Nature Communications.

Азотният диоксид (N2O) е третият по значимост парников газ след въглеродния диоксид и метана. По отношение на влиянието си върху климата на единица маса той е триста пъти по-силен от въглеродния диоксид. Азотният диоксид се произвежда в почвата в резултат на микробната дейност.

Изследователи от Университета на Източна Финландия, заедно с техни колеги от Русия, Германия, Съединените щати, Австрия и Канада, изучавайки поведението на вечната замръзналост в северната част на Източен Сибир, са обърнали внимание на това, че ледените слоеве, богати на органична материя и льос, известни като йедома, отделят големи количества азотен диоксид.

Йедомните възвишения заемат големи площи в Източен Сибир, Якутия и Аляска и се считат за източник на парникови газове. Досега обаче основно внимание се обръщаше на метана и въглеродния диоксид, образувани при топенето на йедома. Авторите са установили, че емисиите на азотен диоксид са не по-малко опасни за арктическите екосистеми, съобщава РИА Новости.

Изследователите са измерили газовите концентрации по бреговете на реките Лена и Колима в Източен Сибир, където поради бързото размразяване на вечната замръзвзамръзналост йедомът се е озовал на повърхността. Авторите са установили, че емисиите на азотен диоксид от наскоро размразената йедома са били първоначално много ниски, но са се увеличили значително за по-малко от десетилетие и сега надвишават с един до два порядъка типичните емисии от почвите, засегнати от вечната замръзналост.

„Азотните емисии в резултат на топенето на вечната замръзналост могат значително да увеличат наличието на азот в арктическите екосистеми, което освен директната климатична обратна връзка може да има сериозни последици за фиксирането на въглерода от растенията и еутрофикацията на водните системи“, каза д-р Мая Марушак, водещ автор на изследването от Университета на Източна Финландия.

Учените смятат, че увеличаването на емисиите на азотен диоксид е свързано с съхненето и стабилизирането на утайката след размразяване, както и с промени в микробната общност, участваща в азотния кръговрат в почвата.

Обикновено за основен източник на азотен диоксид се смятат селскостопанските почви, обогатени с минерален азот, който е част от торовете. Досега е обръщано малко внимание на арктическите региони, тъй като кръговратът на азота в замръзналите почви е бавен. Оказва се, че със затоплянето, нарушаването на растителната покривка и топенето на вечната замръзналост се увеличават емисиите на този най-силен парников газ от арктическите почви.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com