X
 
 

Почва ли екзотична отровна риба да се настанява в Средиземно море?

3129 1
Почва ли екзотична отровна риба да се настанява в Средиземно море?
Снимка: Pixabay
"Екзотичната и силно токсична риба-балон (фугу) започна да прониква в Средиземно море, тя не може да бъде пипана и не бива да се яде", твърди турският учен-ихтиолог Дениз Айяс пред РИА Новости.

Неотдавна турски медии съобщиха, че в курортния град Анамур, разположен в Южна Турция на средиземноморския бряг, риба-балон е отхапала пръстите на лявата ръка на 8-годишно дете, което плувало в плитки води.

Пловдив стана дом на най-отровните риби на планетата (СНИМКИ)

Изложба с най-отровните риби на Земята бе открита днес в Природонаучния музей в Пловдив. Експозицията е съставена от 56 вида, като съби...

"Тази тропическа риба дойде в Средиземно от Червено море през Суецкия канал. Но този процес е продължителен. През последните 100 години риби, които не са типични за крайбрежието на Турция, доплуваха тук от басейна на Индийския океан", каза ученият пред агенцията.

Айяс е категоричен, че рибата-балон привлича вниманието на обществеността, тъй като е токсична. "Няма доказателства, че тя атакува хора. Инцидентът в Анамур според мен е свързан с факта, че детето е ухапано от риба, която е била в състояние на силен стрес или агония, след като рибарите са я хванали в мрежите и са я хвърлили обратно в морето", сподели ученият.

"Тази риба се счита за опасна само като хранителен продукт. Тя е отровна и рибарите го знаят. Държавата и съответните органи извършват необходимата работа за изясняване на опасността, така че никой да не я хваща и докосва. Ако срещнете риба-балон, изхвърлена на брега или в плитка вода, не я пипайте и не я ловете“, предупреди Айяс.

Той отбеляза, че в естественото си местообитание тази риба не е опасна за хората, пише БГНЕС. "Тя не атакува в морето, бяга от човека като всяка друга риба. В Турция, както и във всяка друга страна от средиземноморския регион, е забранено да я хващате и изхвърляте на брега - ЕС предприе същите мерки", каза Айяс.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Е не е съвсем така. Още от древността има технологии на приготвяне на деликатеси от тази риба и това са най скъпите рибни деликатеси. Използвана е обаче и за елиминиране на конкретни личности. Затова човек не трябва да се предоверява на всеки който се опитва да го убеждава, че прави всичко за негово добро. дори и на тези за които е гласувал на изборите.
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...