Подскоците в температурите ще убиват повече хора от СПИН

13401
Подскоците в температурите ще убиват повече хора от СПИН

Учени от Харвардския университет (САЩ), под ръководството на специалиста по екологична епидемиология проф. Джоуел Шварц (Joel Schwartz), са изяснили, че в резултат на глобалното затопляне в регионите с умерен климат хората по-често ще загиват от жеги и подскоци в температурите.

Статията на учените е публикувана в сп. Nature Climate Change, пише Science.

В скоро време няма опасност от глобално затопляне, твърди руски учен

В близко време Земята не е заплашена от глобално затопляне, според научни изчисления такова просто няма да има. Това заяви на пресконфе...

Известно е, че летните жеги нанасят силен удар по здравето на възрастните хора с болести на сърдечносъдовата и дихателната система, което нерядко дори води до летален изход.

Тъй като на планетата продължава глобалното затопляне, горещите дни ще стават повече и ще се увеличават случаите на смърт. Учените досега се надявали, че този ефект ще се компенсира от по-топлите зими, които възрастните и болните хора преживяват по-леко.

Изследването на Шварц и колегите му показало, че за съжаление не е така. Като анализирали данните от смъртта на 3 млн. души на възраст над 65 години през 2000-2008 г. в Нова Англия (северозападната част на САЩ), те изчислили, че повишението на летните температури с 1°C ще убива с 1% повече хора, докато аналогично повишение на зимните температури ще спаси живота само на 0,6%.

Но това още не е най-лошото. По-лошо е това, че в резултат на глобалното затопляне зачестяват скоковете в температурите, когато в продължение на няколко дни температурата на въздуха подскача ту нагоре, ту надолу.

Историята на една лъжа или глобално затопляне?

Средната температура на въздуха на планетата за последните 15 години практически се е стабилизирала. Както съобщава сп. Nature, в глоба...

Не е важно дали това се случва през зимата или лятото – болните хора го преживяват тежко. Според оценката на учените от Харвард в близко бъдеще от това може да започнат да умират повече хора, отколкото от СПИН. Смъртността от скоковете в температурите може да стане сравнима със смъртността от рак на черния дроб, който само в САЩ ежегодно убива 25 000 души.

"Хората могат физически да се адаптират към климатичните условия – пояснява проф. Шварц. – Но когато температурата "скача" ту нагоре, ту надолу, организмът просто не успява да се приспособи."

Сега Шварц и колегите му възнамеряват да изучат и динамиката на причините за смъртността сред жителите на южната част на САЩ, които теоретично по-добре би трябвало да понасят жегите.

Джонатан Патц (Jonathan Patz), специалист по обществено здраве от университета Уисконсин-Мадисън, коментира изследването на колегите си, като казва, че са разкрили "голяма заплаха за общественото здраве". "Смятам, че това е много важно изследване", отбелязва той.

СБ предупреждава за глобално затопляне

Наводнения, суша, покачване на морското равнище: Световната банка предупреждава за черния сценарий на глобалното затопляне с 4°C къ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com