През последния век температурата на Земята се е покачила с 0,74 градуса

184783
През последния век температурата на Земята се е покачила с 0,74 градуса
Снимка: Thinkstock

Температурата на земната атмосфера през последното столетие е нараснала с около 0,74 градуса, а нивото на световния океан се покачва с повече от 3 мм на година, при това процесите се ускоряват. Тези данни бяха съобщени днес на пресконференция в ИТАР-ТАСС от руски учени, участници в Междуправителствената експертна група на ООН по климатичните промени, предаде БТА.

Учените представиха 5-ия доклад за климатичните промени, над който от 2007 година работят 259 водещи експерти от цял свят.

ООН: Глобалното затопляне увеличава опасността от конфликти, глад и миграция

Доклад на комисия на ООН утвърждава тезата, че затоплянето и въглеродните емисии увеличават опасността от конфликти, глад, наводнен...

Той съдържа над 1500 страници. В тях са анализирани физическите и химически аспекти на промените в климата на нашата планета.

"Нашата планета се затопля вече над един век - подчертава директорът на Главната геофизическа обсерватория към Росхидромет Владимир Катцов. - Това е тревожен факт. Нараства концентрацията на най-важния парников газ - въглеродния диоксид, който в значителна степен е виновен за това, което наблюдаваме."

"Глобалната температура нараства, нивото на световния океан се покачва и ще се повишава в бъдеще. Ледовете се топят. В по-влажните места валежите се усилват, а в по-сухите райони намаляват още повече, което е твърде неприятно. Континентите се затоплят по-бързо от океаните, а особено бързо е затоплянето на високите ширини на северното полукълбо" - казва Катцов.

Завеждащият лаборатория на Института по океанология към Руската академия на науките /РАН/ Сергей Гулев отбелязва, че през последните 10 години съществено нарастване на температурата на Земята не е имало. Това обаче не означава, че глобалното затопляне е спряло. Просто на фона на много дългите процеси на затопляне може да има "естествени колебания в климата", казва руският учен.

ООН: Бедствията през 2013 г. са свързани с климатичните промени

Многобройните екстремни климатични явления, регистрирани през 2013 година, представляват взаимозависими индикатори, показващи промяната...

"Расте наблюдаваното ниво на световния океан - съобщава Гулев. - От 18 години това се потвърждава от данни с много голяма точност. Около 3 мм на година е голямо предизвикателство за човечеството и за икономиката на крайбрежните зони."

В тази връзка главният научен сътрудник на Института по океанология към РАН Андрей Костяной добавя, че за повече от век - от 1901 до 2010 година, нивото на световния океан се е покачвало средно с по 1,7 мм на година. През периода 1993 - 2010 година обаче нивото се е повишавало почти два пъти по-бързо: вече с по 3,2 мм на година.

"Температурата на горния слой на водата нараства с 0,01 градуса на година, - разказва Костяной. - Това е средна величина за световния океан. В моретата около Русия този показател е до 0,05 градуса на година, тоест 1 градус за 20 години."

През последните 30 години площта на морските ледове в Арктика намалява, съобщава заместник-директорът на Института по география към РАН Олга Соломина. Особено силно това се забелязва през есента, а най-много се съкращава площта на старите лекове. Намаляват площите, покрити със сняг, както и обемът на снега. "За 20-30 години много от планинските ледници са изчезнали - разказва Соломина. - Особено добре това проличава в Аляска, в Канадска Арктика, в Андите и в Централна Азия, където процесът се ускорява."

И климатът помогнал на Чингис хан

Климатично затопляне и обилни валежи са допринесли за експанзията на Моголската империя през 13-и век, сочат резултатите от американско...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com