Природните бедствия стават 4 пъти повече до 2050 г.?

14812
Природните бедствия стават 4 пъти повече до 2050 г.?

Броят на природните катастрофи в света може да се увеличи четири пъти към 2050 година, а щетите от техните последствия – девет пъти, смятат водещи учени в тази област – участници в конгреса "Глобална и национални стратегии на управлението на рисковете от катастрофи и стихийни бедствия", състоял се в Москва.

В последните години броят на опасните природни явления и големите техногенни катастрофи неотменно расте. Рисковете от извънредни ситуации, възникващи в процеса на глобално изменение на климата и човешката дейност, носят значителна заплаха за населението и обектите на икономиката.

Огнена стихия обхвана отново Калифорния

Горските пожари в Калифорния се разрастват. Стихията погълна няколко къщи и застрашава над 6 000 други. Четирима пожарникари пострадах...

За последните 20 години в света жертви на техногенни и природни катастрофи са станали повече от 3 милиона души, а над 800 000 души са пострадали.

"Към 2050 година количеството на такива бедствия ще надмине нивото от началото на XXI век вероятно четири пъти, а щетите за икономиката ще са 9 пъти повече, докато световният БВП, според експертните оценки, ще се увеличи 6,5-7 пъти", се казва в материалите на конгреса, цитирани от РИА Новости.

В документа се отбелязва, че "по оценка на Световната банка за дългосрочна перспектива прогнозираните към края на XXI век темпове на ръста на щетите ще се забавят (благодарение на по-ефективни превантивни мерки и мерки за реагиране на извънредни ситуации от природен характер) и ще надвишат нивото от 2009 година около 3,5 пъти".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com