Северното полукълбо чупи температурни рекорди вече цяла година

2212
Северното полукълбо чупи температурни рекорди вече цяла година
Снимка: Thinkstock

Вече цяла година в Северното полукълбо на Земята се фиксират рекордно високи температури и изминалият април не е изключение.

Както съобщава руският Хидрометцентър, април 2016 година е признат за най-топлия за цялата история на наблюдения в Северното полукълбо.

Януари 2016 счупил поредния температурен рекорд

Първият месец на 2016 г. е поставил температурен рекорд, като е станал най-топлият януари за последните 135 години. Учените очакват под...

По такъв начин вече цяла година – от май 2015 – тук се регистрират абсолютни максимуми на средната месечна температура. "Подобно нещо в метеорологичния летопис никога не е било", се отбелязва в съобщение на службата.

При това най-големи аномалии на средните температури са фиксирани в Арктика – Карско и Баренцово море, на Нова земя и Ямал – до +8º и повече. В Западна Гренландия и Аляска – до +6º и повече. Там неведнъж са регистрирани нови максимуми на температурите, включително и месечни.

Аномалии са открити на голяма част от Евразия и тихоокеанското крайбрежие на Канада и САЩ.

В същото време в някои райони април е бил по-студен от обичайно – в Източна Канада, северните ширини на Атлантическия океан и централната част на Тихия океан (което също се фиксира не за първи месец).

Температурен рекорд на връх Рожен

Положителен температурен рекорд е регистриран на връх Рожен – 11,4 градуса. За последно подобна температура, но доста по-ниска р...

Що се отнася за азиатски райони, то през април в Южна Индия живакът в термометрите плътно се е приближил към отметката +50º, което обикновено се наблюдава месец по-късно. В Югоизточна Азия изминалият април е станал най-горещият от 1950 година насам.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com