Топенето на арктическите ледове ускорява разпространението на „тюленовата чума”

5671
Топенето на арктическите ледове ускорява разпространението на „тюленовата чума”
Снимка: Pixabay

Смъртоносният вирус е проникнал в акваторията на Тихия океан заедно с животните, които глобалното затопляне прогони от Гренландия.

Дългосрочните наблюдения на огнища на чума сред тюлените и други обитатели на Арктика и околните региони показаха, че тази епидемия е пряко свързана с ускореното топене на морски лед край бреговете на Русия и Канада. Информация за това публикува научното списание „Scientific Reports”.

Историческо: Нова Зеландия реши, 0 въглеродни емисии през 2050г.

Исторически момент за Нова Зеландия и за световното законодателство в областта на борбата с климатичните промени. Страната прие закон, ...

Ледовете намаляват и това дава възможност на вируса и на другите патогенни заболявани да се разпространяват. Откритието показва, че трябва спешно да се открие пътят, по който тази чума се разпространява и кои видове животни биха били засегнати от заразата, подчертава екологът от Калифорнийския университет Елизабет ван Уормър, предаде БГНЕС.

Арктика и Антарктида заедно с планинските ледници остават сред най-уязвимите региони в света – жертва на глобалното затопляне. През последните години средногодишните температури там се повишиха с 6-7 градуса. По-нататъшното топене на ледовете ще доведе до сериозни промени в кръговрата на теченията и до необратими промени в климата на Земята.

Тези процеси ще доведат до опасни промени в работата на екосистемите в Заполярието. Глобалното затопляне кара арктическите хищници два пъти по-често да крадат яйцата на птиците и да разтурват техните колонии. Летните проливни дъждове в някои региони на Антарктида доведоха до масова гибел на малките на различни видове пингвини.

Изучавайки няколко пандемии на тюленова чума, Ван Уормър и колегите ѝ откриват нови примери за това как глобалното затопляне влияе на екологията на Арктика.

11 000 учени призовават за действие: Светът живее в "извънредно положение" заради климата (ВИДЕО)

Светът е изправен пред "климатична криза", а всички нас ни чакат "неподозирани страдания (untold suffering)", ако не се предприемат спе...

От средата на 80-те години на миналия век това заболяване отнема живота на десетки хиляди тюлени, които обитават северните брегове на Европа. До 2004 г. учените не идентифицират наличие на вируса около тихоокеанския бряг на Евразия и Северна Америка, след което той започнал да унищожава популациите на морските видри, обитаващи западното крайбрежие на Аляска.

Внезапната поява на вируса на другия край на Земята накарало учените да се замислят за начина на разпространение на инфекцията и мястото, където е огнището ѝ.

Проведените изследвания показали, че вирусът е проникнал в акваторията на Тихия океан по два начина: покрай бреговете на Русия и покрай северните на Канада. Носители са били арктическите тюлени, първоначално обитавали европейската част на Арктика и бреговете на Гренландия.

Епидемията се е появяла в сезоните, когато нивото на ледената покривка на Арктика е намалявала драстично.

Грета Тунберг отказа хиляди евро и награда за дейността си

Шведската активистка по въпросите на климата Грета Тунберг отказа да приеме награда за опазване на околната среда, като заяви, че клима...

Това, според учените, означава, че глобалното затопляне и в бъдеще ще намалява размера на ледената шапка и не само ще затруднява живота на тюлените, но и ще разпространяват вируса на чума и на други инфекции сред тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com