Топенето на леда в Антарктида се е удвоило

200560
Топенето на леда в Антарктида се е удвоило
Снимка: Getty Images/Guliver

Антарктида вече губи около 160 милиарда тона лед, който изчезва в океана - два пъти повече, отколкото при предишното изследване на континента, съобщи Би Би Си, цитиран от БТА.

Новите данни са от европейския спътник "Криосат", чийто радар е специално предназначен за измерване на формата на ледената покривка. Топенето на ледовете на белия континент е достатъчно, за да повишава световното морско равнище с 0,43 мм годишно.

Топенето на ледниците в Антарктида е необратимо

Топенето на големите ледници в западната част на Антарктика, които съдържат достатъчно вода, за да се вдигне нивото на океаните с най...

Изследването използва измерванията от три години - от 2010 до 2013 и прави синтез на наблюденията с други спътници за периода от 2005 г. до 2010 г. Авторите делят континента на три сектора - Западна Антарктида, Източна Антарктида и Антарктически полуостров. И трите губят лед, като нивото му намалява средно с почти 2 см. В трите сектора това се равнява съответно на загуби от 134 милиарда тона, 3 милиарда тона и 23 милиарда тона лед годишно.

Източна Антарктида е с повече лед през предишния период заради изключителни снеговалежи, а в новото изследване е предимно статична. Както се очакваше загубите на лед са най-големи в Западна Антарктида, която е най-уязвима.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Климат