Учени: Глобалното затопляне повиши драстично изненадващите наводнения в Европа

6875
Учени: Глобалното затопляне повиши драстично изненадващите наводнения в Европа

Глобалното затопляне е променило сезонността на валежите в Европа, измествайки ги към есента и пролетта. Това на свой ред е станало причина за рязкото покачване на броя на изненадващите наводнения на Стария континент.

„В Североизточна Европа, в Швеция, Финландия и балтийските страни потопите са случват месец по-рано, отколкото през 60-те и 70-те години на миналия век. По-рано тези бедствия ни връхлитаха през април, а сега – през март. Подобни измествания са свързани с това, че снегът започва да се топи много по-рано заради глобалното затопляне“, заяви Гюнтер Бльош от Техническия университет във Виена, предава РИА Новости.

40% от руснаците смятат, че глобалното затопляне е измислица

Почти 40% от руснаците смятат, че глобалното затопляне е измислица, показва проучване на държавната социологическа агенция ВЦИОМ. Спор...

Сълзите на планетата

Преди две години Русия, САЩ, Великобритания и редица други страни бяха поразени от редица извънредни и силни климатични явления, сред които силни порои и екстремни горещини през лятото в Русия и Южна Азия, потопи през есента и зимата във Великобритания и САЩ.

Зачестилите наводнения, горещини и други подобни бедствия карат много учени да се замислят дали те са свързани с климатичните промени и промените в морските, речните и въздушните течения, водещи на свой ред до увеличението на средните годишни температури.

Проблемът е, че единичните наводнения трудно могат да бъдат свързани с климатичните промени и промяната на сезонността на валежите. Гюнтер Бльош отбелязва, че върху поведението на реките влияят десетки други фактори, включително промените в агрикултурата, характера на движението на грунтовите води или в структурата на почвата, които по никакъв начин не са свързани с климатичните промени.

Австрийският климатолог и неговите колеги успешно са отделили влиянието на климата от останалите фактори в историята на възникването на наводненията в Европа, създавайки най-голямата банка с данни по тези промени, които са се случвали с движението на европейските реки през последните десетилетия.

Огромен айсберг се откъсна от Антарктида (СНИМКИ)

Гигантски леден къс, по-голям от американския щат Делауеър, се откъсна от леден шелф на Западна Антарктида, става ясно от сателитни сни...

Тези данни, както отбелязва ученият, са помогнали на неговия екип да разбере, кога наводненията са се случвали най-често в различните ъгълчета на Европа през последните 50 години, да улови тенденциите, които „управляват“ тяхното поведение, пише още БГНЕС.

Сезонът на наводненията

Всеки регион на континента има свои „сезони на наводненията“. Например, във Великобритания и Средиземноморието те се случват през зимата, когато нивото на валежите е високо, а водата се изпарява по-бавно в атмосферата; в Австрия и останалите страни от Централна Европа – през летните месеци, когато валежите са най-много. Тези различия обясняват, защо по-рано климатолозите на се успели да открият връзката между глобалното затопляне и наводненията, тъй като промените на климата различно влияят на валежите и други важни фактори, свързани с поведението на реките, в различните годишни времена.

Например, глобалното затопляне е ускорило настъпването на пролетните наводнения в Балтийските държави и Северна Европа, докато във Великобритания и Средиземноморието е точно обратното. Там те са настъпвали две седмици по-късно заради промяната при падането на валежите. В други региони, като Франция или южна Великобритания ситуацията е още по-сложна. Там положението е още по-сложно и засега не може да се открие тясна връзка между климатични промени и наводнения.

Въпреки събраните материали учените все още не могат да докажат, че глобалното затопляне провокира по-големи и продължителни наводнения. Климатолозите смятат, че техните наблюдения ще помогнат на властите да адаптират водните хранилища към новия режим на реките и така ще се избегнат големите разрушения, които предизвикват наводненията.

Научен доклад: Имаме 3 години, за да спасим планетата от екокатастрофа

Човечеството трябва да понижи емисиите на въглероден диоксид до 2020 година, за да постигне реалистичен напредък в ограничаването на гл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Как се променят сезоните по света и в България (ГРАФИКИ)

ООН: Планетата е на ръба на пропастта след рекордно горещо десетилетие

Февруари 2024 г. - месец на температурни аномалии (ГРАФИКИ)

От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)

Заплашена ли е България от недостиг на вода? (ГРАФИКА)

Кои части на България са най-застрашени от безводие? Проф. Емил Гачев поясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com