Глобалното затопляне може да промени САЩ до неузнаваемост

14297
Глобалното затопляне може да промени САЩ до неузнаваемост

Глобалното изменение на климата в близкото столетие ще доведе до сериозни природни катаклизми на територията на САЩ, съобщава ТАСС, като цитира американски еколози.

Към 2100 г. нивото на Световния океан ще се покачи минимум с 0,2 метра, максимум – с 2,4 метра, прогнозират учените. Жителите на крайбрежието ще се преселят навътре в страната, смята екологът Кристофър Зганиър от организацията The Nature Conservancy.

Климатичното затопляне засяга по-силно Арктика, отколкото останалата част от света

Арктика продължава да е по-силно засегната от климатичното затопляне, отколкото останалата част от планетата, се казва в доклад на межд...

Специалистите предсказват силна жега в САЩ. Това ще доведе до недостиг на вода в някои щати. "Ще загубим значителна част от снежната покривка, например на Аляска. Там снегът може и да не изчезне напълно, но например в Калифорния снеговете в планините ще станат с 50-80 процента по-малко от преди", добавя Робърт Лампърт от Станфордския университет.

Изменението на климата ще се отрази на флората и фауната, смятат учените. Ще измрат животните, заемащи сравнително малки ниши в своите екосистеми. Сред тях са саламандри, жаби и дребни бозайници. Към 2080 г. с около 50 процента може да намалее площта на средата, годна за обитание на пъстървата.

Ще се появят видове животни, които в новите условия ще започнат да се чувстват много по-добре от преди. Поради глобалното затопляне и повишаването на киселинността на Световния океан ще настъпи измиране на кораловите рифове.

В националната програма по оценка на влиянието на глобалното затопляне на САЩ участват над 300 експерти. Миналата година учени от Германия, САЩ, Австрия, Италия и Австралия под ръководството на Хийуон Макджан (Haewon McJeon) публикували изследване по този въпрос.

Все повече мълнии ще носи глобалното затопляне

Покачващите се глобални температури в резултат на климатичните промени ще доведат до увеличаване на броя на мълниите в САЩ с 50 процент...

Те проверили теорията, че емисиите на въглероден диоксид в атмосферата може съществено да намалеят, ако се заменят въглищата с природен газ. Изследователите единодушно заявили, че този план няма да сработи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com