Ураганите в Северния Атлантик стават по-свирепи, но не и в останалия свят

2785
Ураганите в Северния Атлантик стават по-свирепи, но не и в останалия свят
Снимка: iStock

Ураганите в Северния Атлантик са се усилили за последните 150 години, потвърждават учените от Масачузетския технологичен институт. Но такава тенденция не се наблюдава в останалия свят, става ясно от статия, публикувана в изданието Nature Communications.

Изследователите са създали климатични модели за реконструкция на честотата и интензивността на ураганите и тропическите циклони по цял свят за последните няколко столетия. Резултатите потвърдили историческите записки, според които през последните 150 години в Северния Атлантик се наблюдава общо засилване на ураганната активност, съобщава Phys.org.

Японците видяха полза от опустошителните тайфуни

Японският стартъп Challenergy видя полза за енергосистемите в използването на разрушителните природни стихии. Компанията е разработила ...

Най-пълен запис за тропическите циклони е събран в базата данни IBTrACS (International Best Track Archive for Climate Stewardship). Тя включва съвременни измервания със спътници и самолети, като се започне от 40-те години на ХХ век. По-старите записи се основават на отчети от кораби и острови, които са се сблъскали с урагани, и водят към 1851 година.

Първоначално учените създали цифрова карта на реконструираните морски пътища в Атлантика и траекторията на съвременните урагани. След това изследователите изчислили вероятността кораб да се сблъска с ураган или да го пропусне. Оказало се, че значително количество от ранните бури вероятно са били пропуснати в историческите записки. По такъв начин съществува висока вероятност активността на ураганите да не се е променила а последните 150 години, но такива резултати не отчитат възможността за изменение на траекторията на ураганите.

В новото изследване учените са създали три различни климатични модела на миналото, като ги обединили с модела на ураганите, който позволява да се проследи развитието на тропическите бури и тяхната траектория. Всички модели показали еднозначно усилване на ураганите в Северния Атлантик още преди 150 години. Освен това резултатите показали „ураганна суша“ през 70-те – 80-те години на ХХ век, когато количеството на бурите намаляло.

Учените обясняват това с охлаждането на Атлантика поради сулфатните аерозоли като продукти на изгарянето на изкопаемите горива. Но причините за засилването на активността на ураганите продължават да са неизвестни.

Имената за ураганите тази година са на изчерпване

Сезонът на ураганите тази година е толкова натоварен, че метеоролозите скоро ще са изчерпали всички възможности за наименованията им, с...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Как се променят сезоните по света и в България (ГРАФИКИ)

ООН: Планетата е на ръба на пропастта след рекордно горещо десетилетие

Февруари 2024 г. - месец на температурни аномалии (ГРАФИКИ)

От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)

Заплашена ли е България от недостиг на вода? (ГРАФИКА)

Кои части на България са най-застрашени от безводие? Проф. Емил Гачев поясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com