Д-р Ангелова, пулмолог: Всеки пушач трябва веднъж годишно да си прави спирометрия

16787
Д-р Ангелова, пулмолог: Всеки пушач трябва веднъж годишно да си прави спирометрия
Снимка: Клуб здраве

Вероятно фразата " отново кашлям и отделям храчки" е една от най-честите, която лекарите от общата практика чуват, особено през зимните месеци. Най-често по този повод се предписват антибиотик и медикаменти за отхрачване. Ако обаче те не доведат до желания резултат, то причината за това може да бъде Хроничната обструктивна белодробна болест, за чието наличие все още и двете страни не знаят.

Именно тя е сред най-често срещаните и една от водещите причини за смъртност в България. Обикновено причинява хронична кашлица, затруднено дишане и бърза умора.  Интересен факт е, всъщност не е болест, а е сборен термин за група от клинични синдроми на дихателните пътища и на белия дроб и е особено свързана с тютюнопушенето, тъй като в повечето държави 80-85% от болните са именно пушачи.

Тази година на 16 ноември отбелязваме Световния ден за борба с ХОББ, поради което в епизода ни тази седмица говорим за това кои са симптомите, основните рискови фактори, как се поставя диагнозата и се определя стадия на заболяването, както и какви могат да бъдат последиците, ако пациентът не се лекува. На всички тези въпроси пред Радина Василева отговаря Председателят на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести д-р София Ангелова.

По думите й българинът не е свикнал да ходи на профилактични прегледи, което е причина номер едно за късното диагностициране на ХОББ – „Истината е, че по НЗОК от ХОББ се лекуват 75 000 души, но се смята, че болните са поне половин милион. Причина номер две за късното диагностициране е, че се отделят средства за профилактични прегледи, но те са към колегите лични лекари. Нашата молба е част от тях да бъдат отделени и пренасочени към пулмологичните кабинети, тъй като всеки пушач трябва веднъж годишно да провежда изследването спирометрия, чрез което поставяме диагнозата ХОББ, както и да се прави рентгеново изследване, което би могло да покаже наличието на рак на белия дроб”.

Какво още споделя д-р Ангелова вижте в следващите минути!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com