Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Графит на Моста на влюбените повишава вниманието върху остеопорозата

13 юли 2023, 11:07 часа

Остеопорозата е заболяване, което често се разпознава много късно – понякога едва, когато вече са налице фрактури и болка. Коварното е, че тя може да се развие и без болка и да ни подскаже за себе си чак когато е напреднала.
По данни на Българското дружество по ендокринология 426 000 жени в зряла възраст у нас страдат от остеопороза, установена при изследване на гръбнака или бедрената шийка, а в света с намалена костна плътност са близо 200 млн. дами.

Съвсем скоро на Моста на влюбените беше създаден арт проект, част от годишната информационна кампанията "Не се пречупвай", посветена на борбата с остеопороза. Той цели да запознае обществото с опасността от заболяването и начините на превенция и профилактика. Дело е на артиста Йоан, част от Фондация "Вижънъри", който само за два дни изрисува на земята човешка кост и изписа основните послания на кампанията - че На всеки час в България се регистрират поне по 6 счупвания в резултат от остеопорозата, а болестта може да се предотврати, както и че 1 на всеки 3 жени и 1 на всеки 5 мъже над 50-годишна възраст може да получи счупване в резултат от остеопороза.

Арт проектът има и собствен хаштаг #healthybones, за да може всеки, който мине през Моста на влюбените да се снима с графита и да публикува във Фейсбук и Инстаграм своята снимка с този хаштаг, за да стане посланик на здравето.

Повече по темата за остеопорозата водещата Радина Василева дискутираа с д-р Наталия Темелкова - ендокринолог в Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в УМБАЛ Александровска във видеото ТУК:

Радина Василева
Радина Василева Отговорен редактор
Новините днес