Българска модна компания расте на европейския пазар независимо от кризите

3213
Българска модна компания расте на европейския пазар независимо от кризите
Снимка: Лилия Йотова

За благоевградската фирма Fashion Supply чухме за първи път, когато стана ясно, че излиза на Българската фондова борса, за да набере 4 милиона лева капитал за допълнително разрастване на бизнеса си. А причината да не я познаваме отпреди, е, че от десет години произвежда модни колекции само за износ в Европа - предимно в Нидерландия и Англия, включително в най-бързо нарастващите сегменти – облеклата с нестандартни размери.

Потенциалът на този пазар се оказва толкова голям, че Fashion Supply преминава през COVID-19 кризата без да намали капацитета си и без да съкращава хора. И макар войната в Украйна да задълбочи проблемите пред веригите за доставки във всички сектори, благоевградският производител намира начин да се справи – първо, започва да плаща на доставчиците си веднага при получаване на суровините и второ, се насочва към производство на повече колекции, в по-малки серии и в по-кратки срокове.  Точно това е бизнес моделът, който дава предимство за Fashion Supply пред азиатските доставчици и отговаря на нуждите на европейските модни брандове. Освен това, производителят има стратегически партньорства с няколко шивашки цеха за приоритетно изпълнение на поръчки, а автоматизацията във фабриката спестява много време и разходи и гарантира по-високи маржове на печалба.

Първичното публично предлагане ще бъде на 20 юли на пазара за растеж на МСП beam на Българската фондова борса. Fashion Supply ще листне емисия от до 651 000 бр. обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции, всяка с номинална стойност 1,00 лв. и емисионна стойност 6,50 лв. Водещ мениджър по предлагането е инвестиционният посредник „МК Брокерс“ АД. Правен консултант по сделката е Адвокатско дружество Бузалов и Чанова.

Вижте видеото, което наш екип засне във фабриката на производителя в Благоевград:

Fashion Supply е наследник на семеен шивашки бизнес, който пробива на международните пазари още от 1990 година. Основана е като компания през 2010-а.

Основен двигател на успеха й е собственикът - серийният предприемач Димитър Стойков, вече известен със своята бутилираща компания за изворна вода “Рилана” и цеха за бутилиране на напитки в кенове Can Supply.

С излизането на борсата, той планира да направи следващата стъпка към сериозна оптимизация на процесите – като внедри нова система за дигитален печат на платове. С нея производството на малки серии облекла ще стане още по-лесно, като ще има и възможност за персонализация в дизайна. С новата машина Fashion Supply ще може да навлезе и в бизнеса с по-малките модни брандове, онлайн търговци на дребно със собствено производство и модни стартъпи в Европа, където маржовете на печалба са много по-високи.

Стойков възнамерява да разшири и производствената и складовата база, за да може да произвежда 350 000 облекла месечно, да изгради фотоволтаична централа за собствени енергийни нужди, а в плановете му влиза и стартирането на собствен моден бранд.

Предприемачът е уверен, че Fashion Supply ще предложи на инвеститорите стабилна доходност в дългосрочен план, като базата е много добра и към днешна дата. За 2021 г. приходите на компанията са 6,7 млн. лв. при нетна печалба от 258 хил. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com