Световни винени експерти оцениха високо българското вино

904
Световни винени експерти оцениха високо българското вино
Снимка: Вила Ямбол

„Вила Ямбол“ спечели 8 отличия на престижния Vinalies Internationales

Вината на една от най-старите и обичани родни изби „Вила Ямбол“ спечелиха рекордните 8 отличия на един от най-престижните винени конкурси в света – Vinalies Internationales, който се организира от Съюза на енолозите във Франция. Марките Kabile и Vineyards Selection бяха оценени със шест златни и два сребърни медала. Злато заслужиха естествено пенливо вино Vineyards Selection  Blanc de Blancs 2015, както и червените Vineyards Selection Болярово от Каберне Совиньон 2016, Vineyards Selection Тополица от Сира 2017, Kabile Сира 2019, Kabile Мерло Резерва 2016, Kabile Каберне Совиньон Резерва 2019. Със сребро бяха оценени Vineyards Selection Розе 2023, Vineyards Selection Тенево Мерло, Каберне Фран, Пети Вердо 2019.

„Признанието от Vinalies Internationales е особено ценно за нас, първо защото идва от изключително взискателно и добре подготвено жури от световни специалисти и второ, защото доказва, че впечатляваме света с уникални български вина от добре познати френски сортове на много разумна цена“, коментира изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов. В тазгодишното издание на конкурса Vinalies Internationales бяха отличени общо 879 вина от 32 държави. Журито се състои от 120 винени специалисти от 40 националности, които тестват всяко вино „на сляпо“ като водещо е изцяло качеството на продуктите.

„Вила Ямбол“ с гордост развива винарските традиции на своя регион в последните 100 години, което я превръща в един от най-старите производители от Южна България. Избата произвежда вината си от 10000 собствени и наети лозови масиви като особено гордост за тях са тези в микрорайоните Тенево, Трояново, Тополица и Болярово, които са предназначени само за производството на лимитираната серия Vineyards Selection. Те са засети според „розата на ветровете“, моряшки ориентир, който отчита посоката и силата на въздушните течения, така че те да са най-благоприятни за развитието на гроздето. Днес именно в тази серия е включено и естествено пенливо вино, създадено по традиционната технология на шампанското. С тази цел избата инвестира през миналата година в специално оборудване. Другата им наградена марка Kabile е вдъхновена от традициите на траките по нашите земи и е кръстена на античен тракийски град Кабиле, чийто разкопки се намират само на няколко километра от днешната винарна. Екипът на „Вила Ямбол“ вярва, че уважението към традициите е един от ключовите фактори за успеха и най-вече за вкуса на техните вина. Изпълнителният директор на винарната Красимир Аврамов споделя също така, че хубавото вино се ражда още на лозето, прави се от хубави хора и от подходящата техника. През миналата година „Вила Ямбол“ спечели 23 отличия от международни конкурси, а само преди седмици добави още пет отличия от Mundus Vini.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com