ВяЕЦ "Свети Никола" увеличи с 22% произведената електроенергия през първата половина на 2022 г.

10866
ВяЕЦ "Свети Никола" увеличи с 22% произведената електроенергия през първата половина на 2022 г.
Снимка: AES

Ръст с повече от 22% на произведената електроенергия отбелязва вятърен парк "Свети Никола" през първото шестмесечие на 2022 г. спрямо същия период на миналата година. За периода януари-юни т.г. ВяЕЦ "Свети Никола" генерира 210 355 МВтч. зелена електроенергия, спрямо 172 000 МВтч. година по-рано. Това показва анализ на производствените данни на най-големият вятърен парк в България.

Произведената през полугодието електроенергия от ВяЕЦ "Свети Никола" се равнява на средното потребление за 6 месеца на 116 000 български домакинства. Затова може да се каже, че благодарение на вятърния парк "Свети Никола" домакинствата в община Варна са използвали само възобновяема енергия и са били въглеродно неутрални по отношение на електропотреблението си през първите 6 месеца на 2022 г. Това е поредната крачка към по-зеленото енергийно бъдеще на България.

ВяЕЦ "Свети Никола" има 52 вятърни турбини с обща инсталирана мощност 156 МВт. и представлява над 20% от общо инсталираните ветрови мощности в България. ВяЕЦ "Свети Никола" подпомага изпълнението на ангажиментите на страната ни пред ЕС за дял на ВЕИ в общия енергиен микс и е в подкрепа на политиката на България към борба с климатичните промени. 3а 11 години ВяЕЦ "Свети Никола" произведе 3,6 милиона MWh чиста енергия

______________

За AES България

AES е най-големият инвеститор в енергийния сектор в България. Компанията е собственик и оператор на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово и е мажоритарен собственик и оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк – "Свети Никола", край Каварна.

За да научите повече, посетете www.aesbulgaria.com. Последвайте AES България във Facebook: @AESBG и Youtube: AES Bulgaria.

За AES

Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която ускорява бъдещето на енергията и е включена в списъка Fortune 500. Заедно с многото наши заинтересовани страни ние подобряваме живота като доставяме по-зелени, по-интелигенти енергийни решения, от които светът се нуждае. Нашият разнообразен глобален екип е отдаден на постоянното новаторство и на високите оперативни резултати, докато си сътрудничи с нашите клиенти за техния стратегически енергиен преход и докато продължава да отговаря на техните енергийни нужди днес.

За повече информация, посетете www.aes.com .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com