Аномалия в "зоната на здрача". Невиждани марсотресения са регистрирани на Червената планета

3883
Аномалия в "зоната на здрача". Невиждани марсотресения са регистрирани на Червената планета
Снимка: NASA/JPL-CALTECH

Трусове, регистрирани от космическия кораб InSight, са 5 пъти по-силни от всяка подобна сеизмична активност, която апаратът е "виждал" преди.

На Марс, както и на Земята, също се случват трусове, които учените наричат марсотресения, по аналогия със сеизмичната активност на Земята. Две от най-мощните земетресения в историята на наблюденията са се случили в така наречената зона на сянка на Марс, където по-рано сензорите на InSight не са ги регистрирали, съобщава ScienceAlert.

НАСА планира да кацне на Марс към 2040 г.

Националната администрация по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) на САЩ планира кацане на астронавти на повър...

Учените продължават да изучават данните, които спускаемият апарат на НАСА InSight изпраща на Земята. Сега те са открили, че два мощни труса са се случили на Марс през август и септември 2021 г. Те се считат за най-големите, регистрирани за историята на наблюденията от 2019 г.

Тези трусове са получили обозначенията S0976a и S1000a. Първият бил със сила 4,2 бала, а вторият – с 4,1. И двете марсотресения били 5 пъти по-силни от всички регистрирани досега трусове на Червената планета.

Тези трусове са възникнали в така сенчеста зона на Марс, която се намира от противоположната страна на планетата. Сега за първи път спускаемият апарат е "видял" марсотресения в тази част на Марс.

"Това са най-големите и най-далечни сеизмични събития, регистрирани от InSight. Що се отнася до марсотресението S1000a, то изобщо е уникално. Това е най-дългата проява на сеизмична активност, регистрирана от спускаемия апарат. То е продължило 94 минути", казва Анна Хорлестън от Университета в Бристол (Великобритания).

Според анализираните данни марсотресението S1000a се е случило по-близо до повърхността на Марс, а S0976a е било на дълбочина около 50 км.

Пеенето на Марс е лоша идея – ето защо

Международен екип учени са анализирали звуците, записани от марсохода Perseverance, и са изчислили скоростта на звука на Червената план...

Учените смятат, че трусът S0976a се е случил в долината Маринър - гигантска система от каньони на Марс. По-рано изследователите смятаха, че тук може да се случват марсотресения, но за първи път е получено потвърждение за това. Що се отнася до S1000a, учените все още не са успели да установят точното местоположение на появата на това марсотресение, въпреки че имат някои предположения.

„InSight е записал повечето от марсотресенията много близо до местоположението си. Новите данни предоставят важен момент в изследването на сеизмичната активност на Марс. Това е нова стъпка към разбирането на случващото се в недрата на планетата", казва Савас Сейлан от Швейцарската висша техническа школа в Цюрих.

Общо InSight е регистрирал 47 нови марсотресения. По думите на учените характерът на тези сеизмични събития е уникален.

За съжаление, според специалистите на НАСА, InSight ще може да извършва научната си дейност на Марс до лятото, най-много до края на 2022 г. Това се дължи на факта, че в началото на годината устройството попадна в мощна прашна буря, която покри слънчевите му панели със слой пясък. Въпреки че апаратът се опита да го почисти с помощта роботизираната си ръка, той не успя много добре да се справи със задачата.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Учени измислиха кораб, който ще стига до Марс само за 45 дни

ExoMars-2022 няма да полети. "Казачок" ще каца сам на Марс?

Европейската космическа агенция отказа да сътрудничи на Роскосмос в мисията ExoMars. Руската страна заяви, че ще изстреля спускаемата с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос