Слънцето е имало пръстени като Сатурн

12769
Слънцето е имало пръстени като Сатурн
Снимка: ALMA/ESO/NAOJ/NRAO

Слънцето може да е било заобиколено от гигантски пръстени от прах, подобни на тези на Сатурн, преди да са се образували Земята и другите планети в Слънчевата система, смятат астрономи в ново изследване.

Според НАСА тези прахови пръстени може да са попречили на Земята да се превърне в суперземя - вид планета, която е около два пъти по-голяма от Земята и с 10 пъти по-голяма маса. Астрономите са открили суперземи, обикалящи около 30% от слънцеподобните звезди в нашата галактика, пише Live Science.

Океани, по-големи от Световния: Къде има морета и реки в Слънчевата система

Някои спътници на Юпитер и Сатурн са толкова богати на вода, че тя образува там цели морета. На повърхността на Титан в каналите се лея...

За да изяснят защо в Слънчевата система няма суперземи, учените създали компютърен модел на образуването на Слънчевата система, възникнала от облак от прах и газ, известен като слънчева мъглявина.

Моделирането показало, че новороденото Слънце трябва да е било заобиколено от зони с високо налягане на газ и прах. Тези зони вероятно са възникнали, когато частиците са се движили към Слънцето под действието на неговото силно гравитационно привличане, нагрявали се и отделяли големи количества изпарен газ.

Вероятно е имало три различни области, където твърдите вещества се изпарявали, наречени "сублимационни линии". На линията, която е била най-близо до Слънцето, или в най-горещата зона, твърдият силикат се е превръщал в газ, по средната линия ледът се е нагрявал достатъчно, за да се превърне в газ, а в най-далечната линия въглеродният окис се е превръщал в газ.

Моделирането показало, че твърдите частиците, като прах, са се разбивали в тези „неравности“ и са се натрупвали там. „Ефектът на скока на налягането се състои в това, че той събира прахови частици, именно затова виждаме пръстени“, казва Андреа Изела от университета Райс.

Вярно ли е, че Земята се смалява?

Земята непрекъснато губи и получава материал от Космоса. И така, ако Земята непрекъснато отдава материята и също така придобива нов мат...

Ако тези скокове на налягането не са съществували, Слънцето бързо би погълнало частиците, без да оставя семена за растежа на планетите. „Било е необходимо нещо, което да ги спре, за да им даде време да прераснат в планети“, добави Изела.

С възрастта газът и прахът около Слънцето изстивали и сублимационните линии постепенно се приближавали към Слънцето. Този процес позволил на праха да се натрупва в планетезимали или да се превърне в семена на планети с размер на астероид, които след това може да са се събирали, образувайки планети.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос