X
 
 

Директорът на НАСА: Трябва да обърнем внимание на Космоса, за да се защитим

5018 0
photo of Директорът на НАСА: Трябва да обърнем внимание на Космоса, за да се защитим
Снимка: Getty Images/Guliver
Инициативата на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, предвиждаща създаването на Космически сили в качеството на нов вид въоръжени сили на САЩ, е призвана да предотврати възможността за пробив в енергийната и банкова система на Съединените щати в резултат на атака или аварийна ситуация. За това разказва пред вестник "Вашингтон екзаминър" директорът на НАСА Джим Брайдънстийн, предаде БГНЕС.

Според него, нанасянето на щети в спътниковата система на САЩ ще представлява само по себе си "екзистенциална заплаха" за енергийната мрежа, а това означава, че "Космическите сили" както никога досега са необходими. Той сравнява сегашната ситуация с аналогичната заплаха за банковата система. Брайдънстийн обяснява, че и банките и електроенергийният сектор зависят от глобалната навигационна система (GPS), която използва сигнали от спътниците в космоса.

Тръмп одобри военния бюджет на САЩ за 2019 година

Американският президент Доналд Тръмп подписа бюджета за отбрана на САЩ за 2019 година, който е с размер 716 милиарда долара. Церемоният...

"За всяка банкова транзакция е необходим синхронизиран сигнал от GPS. С други думи, ако се изгуби GPS сигнала, то в САЩ няма да има банково обслужване. Всичко ще бъде парализирано. Това се превръща в екзистенциална заплаха", подчертава директорът на НАСА.

Работата на енергийната система на страната, продължава той, също се регулира от синхронизиращи GPS сигнали. "Ние като нация сме зависими от Космоса от момента, в който, нашите противници го нарекоха "ахилесовата пета на Америка". Противниците на САЩ, счита той, "повишават своя потенциал, за да ни лишат от достъп в Космоса и ако те го постигнат, могат да ни поставят на колене", твърди Брайдънстайн, без да уточнява кои противници има предвид.

През юни Тръмп разпореди на Пентагона да пристъпи към създаване на Космически сили в качеството на пълноценен вид военни сили на страната. По-рано, той многократно е изказвал подобна идея, а през март в авиобазата Мирамар, щата Калифорния, заяви, "че в новата национална космическа стратегия на САЩ Космосът е признат като зона на военни действия, както земята, въздуха и морето".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...