X
 
 

Експерт: Често за НЛО се вземат обекти с напълно естествен произход

1340 1
photo of Експерт: Често за НЛО се вземат обекти с напълно естествен произход
Снимка: Thinkstock
Често пъти при нас пристигат съобщения за наблюдавани НЛО. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория в Рожен при Българска академия на науката (БАН) по повод Световния ден на НЛО. По думите му често пъти за НЛО се вземат обекти с напълно естествен произход.

"Типични случаи това са съединенията на ярки планети. Когато са във видима близост Венера и Юпитер са особено ярки. Много хора не знаят, че планетите от Меркурий до Сатурн могат да се наблюдават с невъоръжено око и се виждат като ярки звездоподобни обекти над хоризонта. Често пъти при такива видими сближавания на планети се появяват съобщения за наблюдавани НЛО. Такива случаи има не един или два", обясни физикът и допълни, че често пъти идват сигнали за наблюдаване на НЛО заедно с фотографии.

Астрономи с удивително откритие за звездообразуването на масивни звезди

Международен екип астрономи с българско участие на проф. дфн Невена Маркова от Института по астрономия с Национална астрономическа обсе...

"Ние сме си поставяли за задача да разберем какво представляват те и с помощта на софтуер, може да върнем вида на небето във въпросния момент, за който ни сигнализират. Тогава виждаме, че за НЛО са взети двете планети Юпитер и Венера или Сатурн и Венера, или Юпитер и Сатурн, които са били във видима близост и по този начин са привличали погледа към хоризонта и че става дума за напълно естествено явление", допълни още Маркишки.

Планетите, ярките сателити и Международната космическа станция са бъркани с НЛО, допълни  Маркишки.

"Имали сме случаи с туристически групи, които идват на Рожен, за да видят звездно небе и някои от нашите дежурни астрономи да им покаже обекти, които се виждат в дадената нощ по небето. Мога да кажа от личен опит, че много често за НЛО бъркат светлините на Международната космическа станция, която е особено ярка. Нейната яркост е съизмерима с яркостта на Венера или Зорницата и Вечерницата, както я знаят много хора", обясни Пенчо Маркишки. Той посочи, че друго, което привлича вниманието, това са мигащите светлини на самолетите. "Ако ги гледаме от София, когато самолетите прелитат нощем ниско над града, няма да ги сбъркаме. Ако един самолет лети високо или на около 10 км от земята и се виждат мигащите му светлини, много хора, заради голямото разстояние, бъркат това с НЛО", поясни физикът. По думите му сателитите, които също са ярки, също привличат поглед и будят догадки.

"Особено спътниците Iridium. Те правят кратковременни особено ярки проблясъци в небето. Често пъти могат да бъдат взети за метеори или пък НЛО, защото са особено ярки. Iridium са много по-ярки от Венера или траят по няколко секунди. Човек, който не очаква такова явление, може да бъде развълнуван от него", допълни още той.

Започва възстановяването на дейностите на обсерваторията Рожен

В Националната астрономическа обсерватория Рожен от днес започват възстановителните дейности след обилния снеговалеж през последните дн...

Неотдавна получихме кадър в района на Рилския манастир, който предизвика съмнения за наблюдавани НЛО, каза още той.

"Това бяха така наречените флеъри, които фотографите много добре знаят какво представляват. Става въпрос за вътрешни отражения в лещите на обектива, които са с цвета на антирефлексните им покрития", каза Маркишки. Той обясни, че те са обикновено червеникави, зеленикави и синкави на цвят.

"Тези отражения се дължат на наличието на ярки лампи, влизащи в зрителното поле на фотообектива. Те могат да се случат на произволни места в кадъра: на фона на небето, на покриви на сгради. Човек, който не е запознат с този ефект и не го е наблюдавал, защото друг път не е снимал нощем, се впечатлява от наличието на такива отблясъци, които имат овален или кометоподобен вид. След това тези ефекти получават странни тълкувания", посочи Маркишки.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Македонецъ 1 Македонецъ преди 1 седмица Профил на трол?
    Тоя лъже , като дърт... от Кликата. Ами повечето хора знаят , че се вижда Венера как да не знае. Планетата не се движи , абе тоя хептен изкарва хората такива , че да не могат да различат движещ или не движещ обект.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално