Елън Мъск ще помага на Израел да изпревари Русия на Луната

8188
Елън Мъск ще помага на Израел да изпревари Русия на Луната

Собственикът на компанията SpaceX Елън Мъск ще помогне на колаборацията SpaceIL от Израел да изпревари Русия в пускането на лунен модул.

Това е станало възможно в резултат на подписването на договор за изпращане през 2017 година на ракета носител Falcon 9 със спускаем апарат на земния спътник, съобщава NBC News.

Лунният спускаем модул ще бъде поставен на главната част на ракетата като вторичен товар. Това ще позволи да се икономисат средства от старта, който струва 60 милиона долара.

Израелските инженери се надяват да станат победители в конкурса Google Lunar X Prize и да получат 20 милиона долара. В рамките на този конкурс Google стимулира развитието на инициативите в частната космонавтика. Според условията на компанията към края на 2017 година спускаемият апарат трябва да достигне повърхността на Луната и да изпрати на Земята снимки от нашия спътник с висока резолюция.

Китайският луноход изследва Луната, въпреки че има повреда

Китайският луноход "Юйту", наричан още "Нефритен заек", продължава да изследва повърхността на Луната, въпреки неразрешения  механ...

Освен израелците в лунната надпревара, инициирана от Google, участват например калифорнийският екип Moon Express с мисията MX-1. Но SpaceIL се явява единствената от 15-те компании, която е започнала процес по верификация на своя проект с Google Lunar X Prize.

В близко време няколко страни са планирали изпращането на собствени лунни модули. Например Русия в рамките на мисията "Луна-Глоб" ще изпрати спускаем и орбитален апарат през 2019 година. Апарати на Луната се готвят да изпратят и Китай (вероятно през 2017) и Индия.

Досега само три страни са успявали да извършат меко кацане на своите космически апарати на повърхността на Луната – СССР, САЩ и Китай.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос