ESA прави опит да събуди „Фила“

5728
ESA прави опит да събуди „Фила“
Снимка: Getty Images

Днес специалистите на ESA, които работят със спускаемия модул "Фила", ще изпратят на комплект от команди на модула, които да накарат "Фила" да развърти своето спускаемо колело и потенциално да продължат неговия живот на изстиващата повърхност на кометата Чурюмов-Герасименко, съобщава пресслужбата на Германския авиационно-космически център (DLR).

След кацането на "Фила" през ноември 2014 година и няколко денонощия работа на повърхността на кометата инженерите на ESA и DLR са били принудени да преведат модула в спящ режим поради неуспешно кацане, оставило го в крайна тъмнина. През юни 2015 година "Фила" неочаквано влезе във връзка с "Розета", но буквално след няколко седмици връзката за пореден път била загубена и специалистите на ESA провели последните 6 месеца в опити да я възстановят.

"Фила" неочаквано се обади от кометата

Спускаемият модул "Фила" неочаквано отново влезе в контакт с учените вчера за 10 секунди, съобщава Yle. "Днес получихме 51 пакета от с...

Сега, както отбелязва Щефан Уламек (Stefan Ulamec), ръководител на проекта и сътрудник на DLR Коен Гойртс (Koen Geurts), инженерният екип на "Фила" е почти 100% сигурен, че един приемник и един предавател на радиосигнала на борда на модула са излезли от строя и че двете други антени или са потънали в почвата, или работи с прекъсвания.

За последните месеци специалистите на DLR и ЕSА са разработили няколко варианта за спасение на "Фила". Един от тези варианти предлага включване на така нареченото спускаемо колело – устройство чието въртене е стабилизирало "Фила" при спускането на кометата.

Както се надяват инженерите на мисията, неговото включване ще позволи да се изчисти повърхността на слънчевите батерии от прах и вероятно да придвижат модула към по-светлата част на пукнатината, в която се намира сондата.

Сигналът, получен от "Розета" на 21 декември, се оказал лъжлива надежда – той е бил породен от процеси на повърхността на кометата, а не от антените на "Фила". И все пак учените не губят надежди, че все пак ще успеят да разбудят модула до края на януари, когато условията на повърхността на кометата ще станат крайно неблагоприятни за работата на модула.

Учените отново правят опит да се свържат с "Фила"

Пилотите на мисията "Розета" неочаквано бързо успели да сближат сондата с кометата Чурюмов-Герасименко, което позволило на ESA да започ...

Дори ако това не стане, "Розета" още известно време ще приема сигнали от повърхността на кометата, използвайки всички възможни шансове, както се изразяват ръководителите на мисията, за да завършат научната програма на "Фила".

"Розета", по текущи планове и оценки на ESA, ще работи на орбита на кометата до септември 2016 година, след което сондата ще бъде спусната на нейната повърхност, припомня РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com