И Китай ще търси извънземни

7538
И Китай ще търси извънземни
Снимка: iStock/Guliver

Китайските учени създават най-големия радиотелескоп в света, които ще бъдат по-ефективен и чувствителен от всеки друг в търсене на послания от космоса, които биха могли да бъдат свързани с друг разумен живот, пише The Independent.

Монтажът на 500 - метровия „Aperture Spherical Telescope” или FAST, започна през юли и се очаква да бъде завършен през 2016 г.

След като бъде готов, телескопът ще бъде с 500 метра диаметър, с което ще измести настоящия най-голям телескоп на обсерваторията в Пуерто Рико, който е с диаметър от 300 метра.

"Колкото по-широка е повърхността му, толкова по-чувствителен става той за съобщения от космоса, колкото и слаби да са те", обясни Нан Рендонг, главният учен по проекта.

„Телескопът е като чувствително ухо, което слуша за послания в шумната Вселена. Нещо като да чуеш цикадите в гръмотевична буря”, обясни той.

Телескопът ще бъде разположен в китайската провинция Гуейджоу. Географията, по-точно околните хълмове и отдалечеността му, позволява той да работи с по-малко смущения от радиосигнали на Земята.

До този момент учените нито веднъж не са засекли съобщение, което убедително да ни подсказва за съществуване на извънземни. Дори и да не открие друг живот във Вселената, телескопът ще бъде използван за намирането на нови планети, комети и други небесни тела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com