Изследване свидетелства в полза на съществуването на живот на Марс

3904
Изследване свидетелства в полза на съществуването на живот на Марс
Снимка: iStock

Един от най-издръжливите микроби на Земята може да оцелее близо до повърхността на Марс много по-дълго, отколкото се смяташе досега, сочи ново изследване. Получените данни повишават вероятността на Червената планета все още да съществува микробен живот. Подробности за изследването са публикувани в списание Astrobiology.

Марсианската среда е сурова. В средните географски ширини условията са много сухи и ледени (–63°C), а повърхността постоянно е бомбардирана от космическа и слънчева радиация. За да разбере дали животът може да оцелее при такива условия, екип, ръководен от Майкъл Дейли от Школата по медицина на Университета за здравни науки в Мериленд, първо се опитал да определи границите на оцеляване на микробния живот в условията на йонизиращо лъчение.

До Венера трябва да отидем първо, а не до Марс

  С достатъчно гореща повърхност, за да разтопи олово, смазващо атмосферно налягане и облаци от сярна киселина, Венера може да не...

Учените изследвали половин дузина микроби и гъбички – всички екстремофили – за да разберат колко дълго могат да оцелеят в среда, която имитира средните географски ширини на Марс (температура, ултравиолетова светлина, гама-лъчение и т.н.). След това изследователите измерили количеството манганови антиоксиданти, натрупани в клетките на тези микроби.

Мангановите антиоксиданти се образуват след въздействие на радиация. Накратко, колкото повече се образуват, толкова повече организмите могат да устоят на радиация. Един такъв микроб се откроява сред останалите: Deinococcus radiodurans, известен също като бактерията Конан. Това е един от най-издръжливите организми в света.

Независимо дали става въпрос за йонизиращо лъчение, вакуум, киселина, ултравиолетови лъчи, изсушаване, глад или екстремни температури, тази бактерия може да се адаптира към почти всяка ситуация. Тя е открита през 1956 г. от американски изследовател, който се опитвал да стерилизира буркани с говеждо месо, като ги излагал на гама-лъчи. За негова изненада колониите на Deinococcus radiodurans оцелели.

Изследователите открили, че бактерията Конан може да погълне до 28 000 пъти повече радиация, отколкото човек. Това позволило на екипа на Дейли да прецени колко дълго един микроб може да оцелее на различни дълбочини на Марс. Предишни експерименти, при които бактерията Конан била поставена във вода, изложена на радиация, подобна на тази на Марс, показали, че микробът може да оцелее под марсианската повърхност в продължение на 1,2 милиона години. Новите експерименти показали, че такава бактерия действително може да оцелее на дълбочина около десет метра под повърхността на Марс в продължение на 280 милиона години. Да отбележим, че продължителността на живота ѝ ще се съкрати до 1,5 милиона години, ако тя се намира само на десет сантиметра под повърхността, и само на няколко часа – на повърхността.

Някога на Марс имало ледници, но гравитацията ги направила най-странното нещо, което познаваме

На Земята ледниците под влиянието на климата напредват или се отдръпват през историята на нашата планета, отбелязвайки ледниковия и меж...

Преди 3,5 – 4 милиарда години околната среда на Марс е била относително подобна на земната. Сега условията за живот там са просто адски. Учените признават това усложнение, но смятат, че микробният живот може да се е адаптирал въпреки това.

„Въпреки че Deinococcus radiodurans, погребан в недрата на Марс, не може да оцелее в латентно състояние около 2 – 2,5 милиарда години след изчезването на водата на Марс, тази марсианска среда редовно се променя и разтопява от удари на метеорити – казват изследователите. – Предполагаме, че периодичното топене може да допринесе за периодично заселване и разселване.“

За да се изследват наличието на този потенциален живот, изследователите препоръчват съсредоточаване върху големи кратери на възраст поне 280 милиона години. Кратерът Гейл, към който се насочва марсоходът Curiosity, е много по-стар, той се е образувал преди около 3,8 милиарда години. Кратерът Джезеро, където се намира Perseverance, вероятно е също толкова древен. Но има и по-млади кратери. Например смята се, че кратерът Тутинг е само на стотици хиляди години. Разположен в Amazonis Planitia, западно от Олимп Монс, той е широк двадесет и осем километра.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Луната бавно се отдалечава от Земята: за 2,5 милиарда години е „изминала“ около 60 хиляди километра

Марс е осеян с човешки боклуци

Хората изследват повърхността на Марс повече от 50 години. По данни на Службата на ООН по въпросите на Космоса страните са изпратили 18...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com