Япония изстреля сателит за наблюдение на природни бедствия

95024
Япония изстреля сателит за наблюдение на природни бедствия

Японската ракета носител H-2A стартира от базата Танегашима, в южната част на японския архипелаг, за да изведе в орбита около Земята на височина 628 км спътник за наблюдение на природни катаклизми Алос-2, предаде БГНЕС.

Японската агенция за космически изследвания (Jaxa) излъчи кадри на живо от старта.

Алос-2 ще замени апарат от същия тип – Алос, който бе изведен преди осем години и завърши мисията си през май 2011 г., два месеца след страшното земетресение, последвано от мощно цунами, което опустоши североизточна Япония.

Освен природни катастрофи Алос 2 ще наблюдава обработваемите земи, ще осъвременява карти на терените и инфраструктурите и още редица други неща. На борда му са качени измервателни уреди от ново поколение, сред които PALSAR-2, радар, разработен за изследване на геоложките и топографските промени на повърхността на планетата, с резолюция от 3 до 10 метра. Той може да работи и през деня, и през нощта, независимо от метеорологичните условия. Япония е страна, която силно се тревожи от природните катастрофи, тъй като всяка година през нея минават по десетина тайфуна. Заплашена е от вулканични изригвания и земни трусове: на нейна територия са регистрирани над 20% от най-силните земетресения станали на Земята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com