Как Земята е избегнала съдбата на Марс?

6567
Как Земята е избегнала съдбата на Марс?
Снимка: стопкадър / ESA / Planetary Visions

Преди около 565 милиона години силата на магнитното поле на Земята е намаляла до 10% от днешната. След това по тайнствен начин се е възстановила точно преди Камбрийския взрив на живота.

На около 3000 км под краката ни въртящото се течно желязо във външното ядро ​​на Земята създава защитно магнитно поле. Това магнитно поле е невидимо, но жизненоважно, защото предпазва от слънчевата радиация.

Преди около 565 милиона години обаче силата на магнитното поле на Земята е намаляла до 10% от днешната. След това мистериозно се е възстановила точно преди Камбрийския взрив на живота. Какво е накарало магнитното поле да се нормализира?

Според ново изследване на учени от Университета в Рочестър (САЩ), това обновяване се е случило в продължение на няколко десетки милиона години – бързо според геоложките стандарти – и съвпада с формирането на твърдото вътрешно ядро ​​на Земята, което предполага, че ядрото вероятно се явява и непосредствената причина.

Научната статия е публикувана в Nature Communications, а за резултатите от изследването разказва Университетът в Рочестър.

Земята се състои от слоеве: земна кора, върху която съществува живот; мантията, най-дебелият слой на Земята; течно външно ядро; твърдо вътрешно ядро, което от своя страна има два слоя. Магнитното поле на Земята се генерира във външното ядро, където въртящото се течно желязо индуцира електрични токове, създавайки явлението геодинамо, което създава магнитно поле.

Поради връзката на магнитното поле с ядрото на Земята учените в продължение на десетилетия се опитвали се да определят как магнитното поле и ядрото на Земята са се променили за цялата история на нашата планета. Няма пряк достъп до него, но за щастие издигащите се на повърхността минерали съдържат малки магнитни образувания, в които по време на изстиване се фиксират посоките и интензитетът на магнитното поле.

University of Rochester illustration / Michael Osadciw

Учените са използвали CO2-лазер и лабораторен магнитометър със свръхпроводящо устройство за квантова интерференция, за да анализират кристали от фелдшпат от анортозитна скала. Вътре в тези кристали има малки магнитни игли, които са "идеални магнитни записващи устройства".

Изучавайки магнетизма, заключен се в древните кристали, изследователите са идентифицирали две важни нови дати в историята на вътрешното ядро.

Преди 550 милиона години: магнитното поле е започнало бързо да се възстановява от колапса, настъпил преди 15 милиона години. Изследователите приписват бързото обновяване на магнитното поле на образуването на твърдо вътрешно ядро, което презареждало течното външно ядро ​​и възстановявало силата на магнитното поле.

Преди 450 милиона години: структурата на нарастващото вътрешно ядро ​​се променила, обособила се граница между двата му слоя. Тези изменения във вътрешното ядро ​​приблизително съвпадат с промените в структурата на горната мантия, дължащи се на тектониката на плочите на повърхността.

Това знание е важно за разбирането как други планети могат да образуват магнитни "щитове" и да поддържат условия, необходими за съществуването на живот. Изследователите смятат, че Марс например някога е имал магнитно поле, но то се е разсеяло, оставяйки планетата уязвима за слънчевия вятър.

„Земята определено щеше да загуби много повече вода, ако магнитното поле на планетата не се беше регенерирало. Планетата би била много по-суха и много различна от това, което е днес“, казва Джон Тардуно, професор по геофизика.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Земната кора капе "като мед" в недрата на планетата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com