Как звучат най-далечните звезди на Млечния път (АУДИО)

3379
Как звучат най-далечните звезди на Млечния път (АУДИО)

Астрофизици от университета на Бирмингам (Великобритания) са регистрирали сигнали, идващи от най-древните звезди на Млечния път, съобщава Phys.org.

Изследването на учените е публикувано в научното издание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Най-подходящите за живот звезди

Астрономи от САЩ са назовали група звезди, която е по-подходяща от останалите за наличието на потенциално обитаеми планети. Изследванет...

Екип от Школата по физика и астрономия на университета в Бирмингам е обявил откриването на резонансни акустични колебания в звездите от купа М4. Последният се явява един от най-древните звездни купове в Млечния път. Учените оценяват възрастта му на около 13 милиарда години.

Резонансните колебания на звездите са регистрирани с помощта на космическия телескоп Kepler. Тези вариации се изразяват в звукови вълни, раждани в звездите, и водят до изменение на тяхната яркост.

При изследването учените са приложили нов метод за изучаване на звуковите колебания, който с голяма доза вероятност позволява да се установи възрастта и масата не само на сравнително млади, но и на най-древните звезди.

"Това, че успяхме да чуем най-древните звезди, е наистина уникално откритие! – казва главният съавтор на изследването Андреа Милио. – Звездите, които сме изучили, са останали от времето на формирането на нашата галактика. Надяваме се, че в бъдеще с помощта на този метод ще разкрием доста тайни, свързани с произхода на спиралните галактики, подобни на нашата."

Назоваха точната маса на Млечния път

Астрофизици от Канада представиха най-точната днес оценка на Млечния път. Изследването на учените е публикувано в изданието Astrophysic...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос