Камера ще симулира условията на Марс

61725
Камера ще симулира условията на Марс
Снимка: The Times

Испански учени създадоха камера, симулираща условията на Марс. В нея ще могат да бъдат изпробвани устройства, необходими за мисиите до Червената планета или други обекти от Слънчевата система.

Според учените е нужно преди всичко да бъдат изработени нови сензори и инструменти, способни да отчитат атмосферните условия и данни от повърхността на планетата, за да има отговори на много въпроси.

Българката, която ще "живее" на Марс: Човешкият фактор е най-голямото предизвикателство при колонизирането

"Mars Society" е най-голямата неправителствена организация в света, посветена на изследването и заселването на хора на Марс. Тя стои за...

"Марс е подходящо място да развием познанията си за подобни на Земята планети, което го прави обект на голям брой мисии на НАСА и на Европейската космическа агенция", отбелязва Хосе АнхелМартин-Гадо, професор от Института за науки на материалите в Мадрид и ръководител на проекта.

"Групата ни се концентрира върху мисията на американския робот "Кюриозити" и работи върху създаването на метеорологична станция, която ще бъде използвана при бъдещи мисии за изучаване на повърхността на Марс", добави той.

Построявайки на Земята във вакуумна камера системи, способнида възпроизведат околната среда на Марс, в това число температура, атмосферно налягане, състав на атмосферата и радиация, учените ще могат да изпробват инструментите и
детекторите в "реални" условия, информира БТА.

Вакуумната камера, симулираща условията на Марс, вече позволи да бъдат тествани някои метеорологични сензори, използвани на борда на "Кюриозити", роботът, който кацна на повърхността на Марс през август 2013.

Българин е сред полуфиналистите за мисията до Марс

Колкото и далече в бъдещето да е времето, когато бихме могли да се заселим на Марс, хората вече се подготвят за този момент. Mars One п...

Понастоящем екипът работи върху симулацията на праха на Марс.

"Симулираме ефектите от праха на Марс - един от главните проблеми за изследването на планетата - за да разберем по-добре как функционират инструментите, когато са запрашени", посочи Хесус Собрадо, друг учен от екипа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос