Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай ще праща апарат до кратер на вечния мрак на Луната

30 май 2022, 09:40 часа • 3496 прочитания

Китай планира да изследва постоянно сенчести зони близо до Южния полюс на Луната и за тази цел да изпрати космически кораб там. Статия за това е публикувана в Journal of Deep Space Exploration.

На Луната няма смяна на сезоните и следователно в района на полюсите Слънцето никога не се издига на значителна височина от хоризонта. Поради това на Луната има както места на вечна светлина, където цари вечен ден, така и кратери на вечен мрак, над които Слънцето никога не изгрява. Тези кратери представляват интерес за учените, тъй като в тях в продължение на дълго време може да се натрупват летливи съединения, включително вода.

Изследователи от университета Фудан са публикували статия за избора на място за кацане на Луната. От това следва, че китайската мисия "Чанъе-7" ще се опита да кацне на Южния полюс в осветена зона в близост до постоянно засенчен кратер. Това ще му позволи да изследва кратера за химически съединения, полезни за бъдещото развитие на земния спътник.

Мисията Chang'e-7, която се очаква да стартира през 2024 или 2025 г., ще се състои от няколко космически апарата, включително орбитален апарат, ретранслиращ спътник, спускаем апарат, луноход и "летящ минидетектор". Търсенето на воден лед в постоянно сенчести области е отбелязано като основна цел на мисията, за което е предназначен и минидетекторът. Основният кандидат за ролята му, изглежда, е шесткракият мобилен спускаем апарат HexaMRL, разработен от шанхайския университет „Дзяо Тун“. Космическият апарат ще може да извършва множество излитания и кацания, да се придвижва на шест крака и да взема проби от лунен реголит.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Защо САЩ искаха да взривят Луната?

Като едно от потенциалните места за кацане, авторите на работата са изследвали районите на кратерите Шакълтън и Шумейкър. Данните за тях са взети от американския орбитален апарат LRO.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес