Космическите сонди Вояджър - в изправност след почти 40 години в Космоса

131545
Космическите сонди Вояджър - в изправност след почти 40 години в Космоса

Космическите апарати на Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) Вояджър 1 и Вояджър 2 са в изправност след почти 37 години в Космоса, пише Space.com.

“Двете сонди все още функционират и все още са съвсем здрави. Предполагам, че са толкова здрави, колкото сме ние тук на тази маса”, казва ръководителят на проекта Сюзън Дод по време на среща в една от лабораториите на агенцията. Дод започва да работи за мисията Вояджър като току що дипломирала се студентка и сега след почти 30 години е ръководител на проекта, в рамките на който двата космически апарата изучават пространството отвъд планетите. Дод всъщност е най-младият представител на срещата на ветераните на мисията. Освен нея присъстват ученият Ед Стоун и ръководителят на разработването на сондите Чарли Колхейс, и двамата част от най-ранните фази на проекта.

Космическата сонда Voyager излезе от Слънчевата система

Космическата сонда Voyager 1 напусна пределите на Слънчевата система и се превърна в първия предмет, създаден от хора, който достига т...

При изстрелването на Вояджър през 1977 година НАСА очакваше, че те ще издържат 4-5 години - достатъчно дълго, за да стигнат до Юпитер и Сатурн. Те обаче продължиха да летят в безкрая на Космоса. Вояджър премина покрай Уран през 1986 и край Нептун през 1989 година, а сега се намира на 105 астрономически единици от Земята (една астрономическа единица е средното разстояние между Земята и Слънцето или около 148 милиона километри. Вояджър 1, която се намира в междузвездното пространство на 127 астрономически единици разстояние.

Мисията Вояджър завинаги промени начина, по който се изграждат и функционират космическите кораби. “Основното нещо за Вояджър е, че това беше революция при космическите апарати, които се управляват изцяло от компютри, имат самозащита на борда и сами предприемат действия, когато възникне проблем”, казва Стоун. “В момента минават над 17 часа, за да изпратим команда към сондите и още толкова, за да разберем, ако нещо се случи там”.

Изследователите очакват, че двата апарата ще изпращат данни още 10 години. Дод обяснява, че са изключени всички прибори, които могат да се изключат, за да се спести енергия. След това сондите вероятно ще продължат да изпращат инженерни сигнали за период от 5 до 7 години. Инженерите вече обсъждат с Deep Space Network възможностите за провеждането на експерименти с тези сигнали, преди космическите апарати да замлъкнат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос