"Мангалян" изпрати снимка на древна равнина на Марс

12476
"Мангалян" изпрати снимка на древна равнина на Марс

Индийската сонда "Мангалян" получи снимка на така наречената Арабска земя на повърхността на Марс – една от най-древните равнини на неговата повърхност, съществуваща в автентичен вид почти от времето на съществуване на Слънчевата система, съобщава ISRO.

Снимката е направена в края на октомври от камерата MCC на сондата от разстояние 15 000 км от повърхността на Марс с резолюция 774 м на пиксел.

Индия брои часовете до изстрелването на космическа сонда за Марс

Индия започна обратното броене за най-амбициозния си космически проект - изстрелването във вторник в 14:38 чasa по Гринуич на сонда, ко...

Благодарение на високата резолюция на снимката може да се видят множество малки кратери, покриващи повърхността на равнината за последните 3-4 милиарда години, множество загадъчни тъмни структури, които периодично изчезват и се появяват през лятото и зимата, а също така редица канали и каньони.

"Мангалян" беше изпратена в Космоса на 5 ноември 2013 година и достигна Марс през септември 2014, след като извърши серия необичайни маневри на орбитата на Земята за по-икономичен полет към Червената планета.

Главна цел на мисията е изпитание на технологии, необходими за "проектиране, планиране, управление и осъществяване на междупланетни мисии".

ISRO нарича мисията "технологична". Индийската марсианска мисия се смята за много рентабилна, тъй като общата ѝ стойност е около 70 милиона долара.

Слънчевият вятър превърнал Марс в безжизнена пустиня

Преди милиарди години Марс е приличал много на Земята. Но нещо се е случило преди 3,7 млрд. години. То изменило изключително много клим...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос