MAVEN изпрати първите снимки от Марс

71971
MAVEN изпрати първите снимки от Марс
Снимка: NASA / LASP / University of Colorado

Космическият апарат MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) показа първите снимки на Марс, съобщи NASA.

Сондата показа снимки от горната атмосфера на Марс. Изображенията са получени с помощта на ултравиолетов спектрограф осем часа след влизането на апарата в орбитата на Червената планета.

MAVEN влезе в орбита около Марс

След около почти едногодишно пътуване и изминати 700 милиона километра американската сонда MAVEN достигна целта си и както бе планирано...

Редактираните снимки показват планетата от височина 36,5 хил. км в ултравиолетовия диапазон.

„Синьото” изображение показва какво се случва със слънчевата светлина, разсеяна в атомарен водород в облаците, простиращи се на хиляди километри над повърхността на Марс.

„Зеленото” – разсейването на светлината в атомарен кислород, а яркото червено петно на последното изображение – от разсейването на светлината над полярните ледове.

Провалите и успехите на марсианските мисии

Индийската сонда Mangalyaan  застана на орбита около Марс, след като измина повече от 600 милиона километра. Опити да стигнат до М...

Газообразният кислород се намира по-близо до повърхността на планетата, отколкото водорода, тъй като той е по-тежък.


Една от задачите на мисията на MAVEN е в това да определи скоростта на изтичане на тези газове в марсианската атмосфера. Това ще позволи на учените да оценят количеството вода, която Марс потенциално губи.

Сондата MAVEN (Mars Atmosphere and Volatiles Evolution) беше изстреляна на 18 ноември 2013 година.

MAVEN е първата мисия, която ще изследва марсианската атмосфера. С помощта на девет уреда учените ще се опитат да изяснят по какъв начин и защо от плътна и влажна тя се е превърнала в толкова рядка и суха. Учените предполагат, че вероятната причина е слънчевият вятър. Те ще наблюдават какво става, когато той и други заредени частици се сблъскват с горните слоеве на марсианската атмосфера и ги отнасят.

Марсианската почва е с по-добри качества от почвите в някои региони на Земята

Холандски учени са засадили 14 вида растения на почви, които възпроизвеждат условията на Марс и Луната, за да разберат дали бъдещите ко...

Като изследват днешната атмосфера, специалистите се надяват да научат за участвалите в явлението процеси и след това да използват компютърни модели, за да разберат какво се е случило в миналото. В крайна сметка те искат да знаят дали на Марс е имало условия, за да еволюира живот.

Другата важна задача, поставена от NASA на MAVEN, е да поддържа връзка с двата марсиански роувъра, които продължават мисията си.

Продължителността на мисията на MAVEN е поне една година. Ако горивото бъде изразходвано внимателно обаче, апаратът може да издържи и 10 години - почти цял слънчев цикъл.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос