Млечният път обитава огромен галактичен комплекс

110833
Млечният път обитава огромен галактичен комплекс
Снимка: Getty Images/Guliver

Галактиката Млечен път обитава покрайнините на неизвестен досега масивен галактичен свръхкуп, наречен от учените Ланиакея. На хавайски наименованието означава "неизмерим рай", предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Откритието произтича от нова картографска техника, която комбинира не само разстоянията между съседни галактики, но и техните относителни движения. Техниката е позволила на астрономите за пръв път ясно да очертаят къде точно се намира краят на един свръхкуп от галактики и къде започва друг, гравитационно граничещ галактичен свръхкуп.

Млечният път тежи по-малко, отколкото се смяташе

Нашата галактика не тежи толкова много, колкото предполагахме, показва ново изследване на британски учени, цитирано от БГНЕС. За първи...

Новата карта разкрива, че Млечният път заедно с галактичнотострупване Дева и около 100 000 други галактики са гравитационносвързани в огромен космически "басейн" - Ланиакея.

Масивният свръхкуп е с диаметър близо 520 милиона светлинни години. Една светлинна година се равнява на около 9,46 трилиона километра. Досега учените смятаха, че галактиката Млечен път - домът на Земята и останалата част от Слънчевата система, е част от галактично струпване с диаметър 100 милиона светлинни години. С масивния свръхкуп Ланиакея граничат Шапли, Херкулес, Косите на Вероника и Персей-Риби, въпреки че далечнитекраища на съседните галактични комплекси все още не са определени.

За целта са необходими хиляди допълнителни измервания на разстоянията, отбелязва астрономът и ръководител на настоящото изследване Брент Тъли от Хавайския университет.

 

Откриха части от скелета на Млечния път

Астрономи идентифицираха нови части от нашата галактика – Млечния път, които се явяват съставни части на нейния „скелет&ldq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос