На повърхността на Марс е текла вода

67783
На повърхността на Марс е текла вода
Снимка: Thinkstock/ Guliver

С нарастващото разнообразие от проби, събрани от марсиански роувъри на НАСА, научните данни, че вода някога е текла по повърхността на Червената планета, се увеличават, предаде ЮПИ. Учените се затрудняват да стигнат до по-категорични заключения поради факта, че планетата Марс е ледено студена. Нови климатични модели дори са още по-объркващи, защото навеждат на мисълта, че тя винаги е била ледено студена. Тогава остава да намерим отговор на въпроса кога и как Червената планета е била достатъчно топла, за да може на повърхността й да има вода в течно състояние.

Ново изследване показва, че марсиански вулкани вероятно са допринесли за затопляне на планетата за кратки периоди от порядъка на десетки или стотици години, които са били достатъчни, за да може там да е текла вода. За разлика от Земята, където голямата вулканична активност има охлаждащ ефект, вулканичните газове позволяват на марсианската атмосфера да улови по-добре в капан топлината, а не да я отрази. "Хвърлихме поглед назад към ранната марсианска атмосфера, която била прашна, и изчисленията ни сочат, че голямо количество серен диоксид и сярна киселина от вулканични изпарения вероятно е полепнало по тези прахови частици, намалявайки способността им да отразяват слънчевите лъчи и отлагайки охлаждането - заяви ръководителят на изследването, геологът Джеймс Хед от университета Браун в САЩ. - Установихме, че за кратки периоди е имало огромни изригвания на лава.

Канадска компания подготвя мисия до Марс

Първата канадска мисия до Марс може да бъде изстреляна само след три години, ако компанията "Тот текнолъджи" успее да събере необходими...

Излезлият на повърхността базалт е оказал голямо влияние върху марсианската атмосфера." Дори без вулканична дейност, летните следобеди в ранния етап от съществуването на Марс са били достатъчно топли, за да може на повърхността на планетата за кратко да има вода в течно състояние. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Geoscience.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос