Най-големият астероид, засичан някога, ще прелети близо покрай Земята

6509
Най-големият астероид, засичан някога, ще прелети близо покрай Земята
Снимка: iStock/Guliver

Най-големият познат на науката астероид ще премине близо покрай Земята на 21 и 22 март. Това съобщиха от НАСА, цитирани от Монитор.

Според някои учени размерите на въпросния астероид са равни на небесното тяло, паднало край днешния полуостров Юкатан в Мексиканския залив и предизвикало поредица от събития, довели до смъртта на динозаврите преди 65 млн. години. Става въпрос за 10-километров обект. Други учени обаче твърдят, че астероидът, който ще премине покрай Земята на 21 и 22 март, всъщност ще е десет пъти по-малък. Това обаче не го прави по-малко опасен.

Потенциално опасен астероид лети към Земята

Астероидът 2016 AJ193, който принадлежи към класа на потенциално опасни, ще се доближи до Земята на минимално разстояние от около 3,4 м...

В случая е изчислена неговата траектория и той ще мине близо до планетата, но не чак толкова, че да представлява проблем дори за изкуствените спътници, а камо ли за населението, твърдят астрономи. След това астероидът ще замине към Слънцето и ще го заобиколи, като после ще се насочи към външната част на нашата Слънчева система, летейки по издължена елипса.

В същото време тези дни списание Scientific Reports публикува изследване на международен екип от учени, който твърди, че са направили изчисления и са стигнали до идеята какво точно небесно тяло е ударило Земята и предизвикало смъртта на динозаврите преди 65 млн. години. Досега се смяташе, че е 10-километров астероид. Екип на Харвардския университет, предвождан от астрофизика Амир Сирадж, е направил компютърен модел, като постепенно е връщал времето назад. Така са стигнали до идеята, че става въпрос за комета. Или по-скоро за парче от комета. То се е отчупило, когато кометата е минала в близост до Слънцето. А на връщане е ударило Земята. Така се е образувал кратерът Чиксулуб в Мексиканския залив, чийто първоначален диаметър е бил 180 км и с дълбочина 20 км.

За пръв път учените изчислили, че въпросната фатална за динозаврите комета идва от Облака на Оорт – най-външната част на Слънчевата система. Преминавайки към нашето светило, кометата е била отклонена от Юпитер. След това, правейки завоя около Слънцето, се отчупва парчето и то пада на Земята. Вследствие умират всички организми, по-големи от метър и половина. Това дава възможност да се развият бозайниците, чийто венец на еволюцията са хората, гласи новата теория.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос