НАСА показа как ще изглежда първата жилищна база на Луната

10877
НАСА показа как ще изглежда първата жилищна база на Луната
Снимка: Thales Alenia Space

Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) на САЩ показа първото изображение на жилищен модул, който може да стане първата постоянна база за хора на Луната. Модулът се нарича „Многоцелева среда за обитание“ ((Multi-Purpose Habitat, МPH).

„Многоцелевата среда за обитание“, която изглежда като цилиндрична конструкция с дължина десет метра с телескопични крака и слънчеви панели, се разработва от френско-италианската компания Thales Alenia Space. Тя работи с Италианската космическа агенция (ASI) и НАСА като част от лунната програма „Артемида“, съобщава Gizmodo.

ОЩЕ: Битката за Луната: САЩ и Китай планират да кацнат на едно и също място

Мисиите на НАСА „Джемини“ и „Аполо“ и космическата надпревара от Студената война като цяло разшириха хоризонтите на писателите на научна фантастика, които започнаха да описват бъдещето, в което Луната не е просто небесно тяло за посещение, а място за обитаване.

Класическият филм от 1968 г. „2001: Космическа одисея“ служи като отличен пример, изобразяващ Луната като място на усъвършенствано изследователско съоръжение, илюстрирайки бъдеще, в което високотехнологичният живот се простира отвъд Земята. По същия начин британският сериал от 1975 г. „Космос: 1999“ изобразява работеща база на Луната – Moonbase Alpha – като център на научния напредък и изследването на Космоса.

И все пак, тъй като се намираме в 2023 г., тази визия остава неосъществена (сценарий, който би изглеждал невъобразим в началото на 70-те години). Въпреки многото технологични постижения и подновения интерес към изследването на Луната, особено с програмата „Артемида“ на НАСА, човечеството все още не е установило постоянна база на Луната. Сега това ще се промени, тъй като проектът за изграждане на първата постоянна лунна база най-накрая придобива очертания.

На 23 ноември Thales Alenia Space обяви договор с ASI за разработване на „Многоцелева среда за обитание“ (MPH) – ключов компонент от програмата „Артемида“ на НАСА, която има за цел да установи устойчиво дългосрочно човешко присъствие на Луната. Този проект би могъл да доведе до първата постоянна база на Луната. Не са предоставени разходи или срокове за разполагане, но модулът вероятно няма да се появи на лунната повърхност преди 2030 г.

„MPH ще отбележи исторически крайъгълен камък като първия италиански модул за обитаване, който работи на лунната повърхност“, казва Франко Фенолио, ръководител на програмите за човешко планетарно изследване и роботика в Thales Alenia Space. „Това е въпрос на голяма гордост за нашата компания, която притежава уникалните технически и организационни умения да преодолява предизвикателства от този вид.“

ОЩЕ: Белият дом публикува план за колонизирането на Луната

Thales Alenia Space разпространи изображение на MPH, разкриващо цилиндричен дизайн, телескопични крака и слънчеви панели. Въпреки че детайлите са оскъдни и ако приемем, че артистичното изображение е точно, модулът изглежда не по-дълъг от приблизително 10 метра. Без съмнение ще бъде уютно за астронавтите на „Артемида“.

От тази база астронавтите ще се впускат в мисии за провеждане на експериментална наука в лунната среда, внедряване и тестване на нови технологии и проучване на потенциални рискове. Вълнуващо е, че това може да постави основите за предложения от НАСА лунен базов лагер, който изисква основни повърхностни местообитания, способни да приютяват до четирима астронавти едновременно.

Следващата важна стъпка за проекта е прегледът на концепцията на мисията, планиран за първото тримесечие на 2024 г. Този преглед е от съществено значение за напредъка към следващите фази и разработването на критичните технологии, необходими за дълги престои на Луната. Тези технологии включват усъвършенствани животоподдържащи системи и решения за смекчаване на широко разпространения лунен прах и екстремните температури в близост до Южния полюс на Луната.

Отговорността на Thales Alenia Space се простира до сформирането на индустриален консорциум, който да придвижи проекта във фазата му на изпълнение. Интересното е, че Thales Alenia Space работи и върху три модула под налягане, предназначени за Lunar Gateway – планирана космическа станция, която ще обикаля в орбита около Луната – друг проект, подобен на научна фантастика, който отдавна е чакан.

ОЩЕ: НАСА показа как ще се сглоби лунната космическа станция Gateway (ВИДЕО)

Този проект за изграждане на основно многофункционално лунно местообитание е малка, но решаваща стъпка, която ни доближава до реализирането на лунните бази, които някога са били представяни само в научната фантастика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос