Битката за Луната. САЩ и Китай планират да кацнат на едно и също място

9656
Битката за Луната. САЩ и Китай планират да кацнат на едно и също място
Снимка: Borkia / Pixabay

На Южния полюс на Луната може да стане малко тясно поради това, че НАСА и Китайската космическа агенция искат да започнат изследване на Луната на едни и същи места. И САЩ, и Китай искат да се възползват максимално от ограничените ресурси на Луната, а това може да доведе до конфликт, пише Gizmodo.

НАСА планира да върне човека на Луната още през 2025 г. като част от мисията „Артемида 3“. Изстрелването на първата безпилотна част от мисията – „Артемида 1“, на 29 август беше отложено поради проблем с единия от двигателите, но НАСА ще предприеме следващия опит още на 3 септември. Очаква се този път да няма спънки и стартът да се осъществи в рамките на двучасовия прозорец между 21:17 и 23:17 часа българско време.

И така, НАСА планира отново да стъпи на Луната през 2025 г. за първи път от 50 години след края на мисиите „Аполо“. В тази връзка американската космическа агенция представи 13 възможни места за кацане на астронавтите на Луната.

Кацането трябва да стане в района на Южния полюс на земния спътник. Този регион представлява особена ценност, тъй като в сенчестите зони на лунната повърхност е вероятно да се съдържа воден лед.

Планетолози откриха пещери на Луната, в които хората ще могат да живеят

Водата не е просто ценен ресурс, тя е жизненоважен ресурс не само за самите астронавти, но водата може да се използва и за производство на ракетно гориво. Така Луната може да стане отправна база за полети до Марс.

Китай също иска да се възползва от този и други ценни ресурси. Китайските учени наскоро представиха 10 потенциални места за кацане на своите нови космически апарати. Най-интересното е, че те малко съвпадат с местата, обявени от НАСА. Подобно на американците, китайците искат да кацнат близо до Южния полюс.

Но ако НАСА вече планира да спусне астронавти на Луната на тези места, то Китай все още планира безпилотна мисия под названието Chang'e-7. Тя ще включва орбитален апарат, спускаем модул, луноход и дори малък летателен апарат. Китайските учени също искат да започнат "лов" за воден лед и тази мисия е планирана за 2024 г.

Много е трудно да се избере идеалното място за кацане на Луната. Има места, които са постоянно изложени на слънчева радиация, и има места, които са в сянка. За планирането на лунна мисия е необходимо съчетание от двете в региона на кацане.

Както космическите кораби, така и астронавтите се нуждаят от слънчева светлина за получаване на енергия, а воден лед може да се намери в сенчестите зони. Затова както НАСА, така и Китайската космическа агенция нямат толкова много възможности.

Ситуацията се изостря от това, че САЩ и Китай са конкуренти в усвояването на Луната. И двете страни искат да построят лунни бази на Южния полюс на земния спътник още през 30-те години на XXI век. А към момента няма признаци на сътрудничество в това отношение между двете страни.

Преди два месеца шефът на НАСА обвини Китай, че се опитва да "превземе" Луната, но Китай отхвърли тези обвинения. А преди няколко дни ръководителят на НАСА Бил Нелсън разкритикува подхода на Китай към изследването на Космоса и заяви, че Китай не е готов да си сътрудничи със Съединените щати. В отговор китайските медии разкритикуваха лунната програма на НАСА, след като американците не успяха да изпратят на Луната ракетата-носител Space Launch System като част от мисията „Артемида 1“.

Както отбелязва Gizmodo, и САЩ, и Китай сега работят за намаляване на броя на потенциалните места за кацане както за астронавти, така и за космически апарати. Все още не е ясно какво ще се случи, когато тези места на Луната съвпаднат.

Наскоро учените изчислиха приблизителната цена на всички ресурси, които могат да бъдат намерени на Луната, и получиха много внушителна сума. По предварителни оценки на земния спътник се намираа вода на стойност 206 млрд. долара, хелий на стойност 1,5 квадрилиона долара и злато за милиарди долари.

ВИЖТЕ ОЩЕ: НАСА показа как ще бъде сглобена лунната космическа станция Gateway (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос