"Отглеждане" на тухли на Марс и пренос на кислород да Луната: Ето идеите на НАСА за бъдещето (ВИДЕО)

5472
"Отглеждане" на тухли на Марс и пренос на кислород да Луната: Ето идеите на НАСА за бъдещето (ВИДЕО)
Снимка: Thinkstock

Институтът за напреднали изследвания към НАСА (NIAC) представи своята нова програма за развитие на концепции за бъдещето. Сред екстравагантните идеи за създаване на въздушни линии за най-големия спътник на Сатурн, "отглеждане" на тухли на Марс или тръбопровод за пренос на кислород на Луната.

Всяка година NIAC събира идеи от различни технологични центрове, компании или университети и преценява кои от тях имат най-голям потенциал за развитие.

"Това са първоначалните проучвания през Фаза I. Те помагат на НАСА да определи дали тези футуристични идеи биха могли да поставят началото на бъдещи възможности за изследване на космоса", казва Майкъл Лапоант, изпълнителен директор на програмата, цитиран от WebCafe.

При успех във Фаза I се преминава към следващ етап, където изследователите получават повече финансиране и още две години за по-нататъшно развитие на проектите си. До Фаза III стигат само няколко идеи.

Тази година са одобрени общо 14 проекта, като 10 от тях са на екипи, които участват за първи път в проекта. Както всеки път, и сега има някои особено интересни идеи.

Междузвездно придвижване

НАСА вече готви замяна на космическия телескоп „Джеймс Уеб“

Американската космическа агенция разкри подробности за многомилиарден наследник на космическия телескоп „Джеймс Уеб“ (JWST)...

НАСА поставя задача на Артър Давоян от Калифорнийския университет в Лос Анджелис да доразвие своята концепция за задвижваща система от лъчи, която инженерът предвижда като средство за транспортиране на тежки космически кораби до цели в Слънчевата система и дори в междузвездното пространство.

Въпросната система ще използва основен лъч, съставен от микроскопични хиперскоростни частици, които ще дават тяга на летателни апарати. За разлика от други концепции, тази увеличава значително обхвата на всяка една потенциална мисия.

Според Давоян системата има потенциал да пренася кораби на разстояние 100 пъти това между Земята и Слънцето за около три години.

AirTitan

През годините са се появявали различни концепции за изследване на Титан, който е най-големия спътник на Сатурн и вторият най-голям в Слънчевата система.

Идеята на планетарния учен Куин Морли обаче е свързана с нов вид автономен летателен апарат с възможност както да лети в гъстата и изключително тежка атмосфера на Титан, така и да плува в неговите езера и морета.

Ученият предвижда ежедневни полети за AirTitan, който ще събира и анализира проби. Спътникът е от особен интерес за науката, тъй като се счита за място с потенциал да бъде намерена пребиотична органична химия. Все пак изключително гъстите въглеводородни езера и морета могат да представляват проблем.

Наистина ли виждаме живота си на лента преди да умрем? Учените отговарят

Не е случайно, че в киното, когато някой персонаж умира, започва да вижда живота си като на филмова лента с всички значими житейски съб...

Според Морли решението е специално надуваемо покритие на крилата на машината, което предлага "устойчивост и смекчаване на проблемите при натрупване на утайка".

"Отглеждане" на тухли на Марс

Изпращането на хора за постоянно на Луната е подготовка за изграждане на колонии на Марс. Там те ще трябва да си построят жилища, но с материали от Земята, които се изпращат чрез скъпоструващи отделни мисии. Конгри Грейс Джин от Университета на Небраска-Линкълн дава възможно решение.

"Вместо да се изпращат сглобяеми елементи на Марс, част от оборудването на местообитанията може да се направи от местни материали, като се използват цианобактерии и гъби", пише в своето изследване Джин.

Според нея тези микроби могат да генерират биоминерали и полимери, които да послужат за спойка на марсианския реголит и да го превърнат в градивен елемент за сглобяване на като подове, стени, прегради и дори мебели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com