Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отсрочка: Завръщането на космическия кораб „Старлайнер“ се отлага за 26 юни

18 юни 2024, 20:40 часа • 1304 прочитания

Завръщането на кораба „Старлайнер“ на Земята от Международната космическа станция с първия му екипаж от астронавти е отложено до 26 юни, съобщи Ройтерс, позовавайки се на официално съобщение на НАСА от вторник.

Още: Корабът "Старлайнър" на "Боинг" пое към МКС с първите си астронавти (ВИДЕО)

Новото отлагане на завръщането има за цел „да даде на екипа ни малко повече време да разгледа данните, да направи някои анализи и да се увери, че наистина сме готови да се върнем у дома“, каза Стив Стич, ръководител на програмата за комерсиални екипажи на НАСА, предаде БТА.

Астронавтите Буч Уилмор и Суни Уилямс бяха изстреляни на борда на „Старлайнер“ на компанията „Боинг“ на 5 юни и пристигнаха на МКС след 24-часов полет, по време на който космическият кораб се сблъска с четири изтичания на хелий и пет повреди на 28-те си маневрени двигатели.

Още: Вижте как изглежда Земята от Международната космическа станция (ВИДЕО)

НАСА планира да отпътува към Земята не по-рано от 26 юни, като остави възможност за допълнително удължаване на времето на МКС. „Старлайнер“, макар и проектиран за бъдещи шестмесечни мисии, може да остане прикачен към МКС за максимум 45 дни по време на настоящата си мисия.

Очаква се полетът обратно до Земята да продължи около шест часа и корабът да се приземи в пустинята на Юта, Ню Мексико, или на резервна локация в зависимост от местните метеорологични условия.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес