Ресурсът на МКС ще стигне до 2028 г.

74314
Ресурсът на МКС ще стигне до 2028 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Ресурсът на Международната космическа станция /МКС/ ще стигне до 2028 година, съобщи бившият ръководител на ракетно-космическата корпорация "Енергия" Виталий Лопота, цитиран от агенция ТАСС и БТА.

"Програмата за използването на МКС е съгласувана до 2020 година, сега се обсъжда въпросът за удължаването й до 2024 година, а крайният срок за използването на станцията е 2028 г., ако разбира се го позволят политическите събития", заяви Лопота.

Новият екипаж се качи на МКС

Руският космически кораб "Союз ТМА-15М" с международен екипаж на борда успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС), съоб...

Той припомни, че американският сегмент на МКС е вече достроен, докато в в руската част трябва да бъдат включени още два модула - Многофункционална лаборатория и Научно-енергиен.

Стартът на многофункционалния модул е планиран за 2017 година. А вторият модул ще бъде отправен в космоса в периода 2018-2019 година.

Но и двата комплекса може и да не полетят към МКС, докато Роскосмос не уточни плановете си за използването на орбиталната станция след 2020 година. По-рано вицепремиерът на Руската Федерация Дмитрий Рогозин заяви, че Москва не вижда икономически смисъл в участието в проекта след 2020 година. Новите модули ще могат да бъдат интегрирани в строителството на нова, руска орбитална станция. Според руските медии началото на нейното създаване ще стартира през 2017 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос