Руснаци искат да видят с очите си американските стъпки на Луната

16309
Руснаци искат да видят с очите си американските стъпки на Луната

Група руски инженери и ентусиасти на космонавтиката искат да изпратят спътник на лунна орбита, който да заснеме намиращите се на повърхността на Луната следи от пребиваването на астронавтите, американските космически апарати "Аполо" и съветските луноходи, заявил инициаторът на проекта Виталий Егоров пред РИА Новости.

"На платформата Boomstarter на 1 октомври е отворена страница за събиране на средства за проект на микроспътник за изпращане на лунна орбита и заснемане на следите от кацането на хора и луноходи", разказал той.

Според Егоров за теоретичното проработване и математическите изчисления, които могат да определят основните характеристики на космическия апарат, ще са необходими не по-малко от 1 милион рубли.

Какво се случва с флаговете забити на Луната?

На 10 юли 1969 г., Аполо 11 каца на Луната. В 22:56 ч. (Северноамериканско източно време), Нийл Армстронг стъпва на лунната повърхност ...

"Ще се постараем да създадем проект на спътник с малка маса и невисока стойност, за да е по силите на неправителствена организация на професионални инженери ентусиасти, които нямат многомилиарден бюджет. Предвиждаме изпращането на спътника заедно с един от лунните апарати на Русия, Индия или Китай. Това ще ни позволи да не мислим за скъпа ракета носител, която е необходима за самостоятелен старт", подчертава Егоров.

Той отбелязва, че от научна гледна точка Луната е доста добре изучен обект. Едни от най-интересните обекти на нейната повърхност са американските лунни модули Apollo, съветските луноходи и апарати "Луна".

"Затова именно тях сме избрали за цел на своята програма. Дискусиите на тема пилотиран полет към Луната не утихват от години. Лунната надпревара е важна част от нашата история, затова не е чуден интересът към този въпрос и в Русия.

Преди нас и Apollo, и луноходите са снимани само от американския спътник LRO, и за да се премахнат всички съмнения, е необходимо да се повторят снимките в още по-голямо качество. Такава задача още не е решавана от неправителствени обединения и ние съзнателно подхождаме към тези сложности – само така ще можем да направим в Космоса нещо наистина открояващо се", заявил инженерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com