САЩ кацна на Луната за първи път от 50 години (ВИДЕА)

8045
САЩ кацна на Луната за първи път от 50 години (ВИДЕА)
Снимка: Intuitive Machines

Космическият кораб "Одисей", построен и управляван от базираната в Тексас компания Intuitive Machines, се приземи в близост до южния полюс на Луната. Това е станало късно на 22 февруари. Това е първото кацане на САЩ на лунната повърхност от повече от половин век и първото, постигнато изцяло от частния сектор. 

Шесткракият роботизиран спускаем апарат, наречен "Одисей", се приземи около 18:23 часа по Гринуич (23:23 GMT), съобщиха компанията и коментаторите на НАСА в съвместното уебпредаване на кацането от оперативния център на мисията на Intuitive Machines в Хюстън.

Това е първото контролирано спускане на американски космически кораб на лунната повърхност след "Аполо 17" през 1972 г., когато там кацна последната лунна мисия на НАСА с екипаж с астронавтите Джийн Чернан и Харисън Шмит. Още: Стана ясно кога САЩ стартира следващата мисия на Луната

Кацането

Както беше планирано, космическият апарат се предполагаше, че е спрял в кратер на име Малапер А близо до южния полюс на Луната, според уебкаста.

Кацането, един ден след като космическият апарат достигна лунната орбита и една седмица след изстрелването му от Флорида, беше потвърдено от сигнали, предадени обратно на около 384 000 км. до управлението на мисията.

Според ръководителите на полетите, които се чуха в интернет излъчването, за възстановяването на комуникацията с апарата бяха необходими няколко минути, а първоначалният сигнал беше слаб, поради което контролът на мисията не беше сигурен в точното състояние и положение на спускаемия апарат.

Космическият апарат

Космическият апарат не е бил проектиран да предоставя видео на живо от събитието.

Апаратът носи набор от научни инструменти и технологични демонстрации за НАСА и няколко търговски клиенти, предназначени да работят в продължение на седем дни със слънчева енергия, преди слънцето да залезе над полярната площадка за кацане. Още: Япония възстанови връзката с лунния модул SLIM

Полезният товар на НАСА ще се съсредоточи върху събирането на данни за взаимодействието на космическото време с лунната повърхност, радиоастрономията и други аспекти на лунната среда за бъдещите кацащи апарати и планираното от НАСА завръщане на астронавти по-късно през десетилетието.

Досега на Луната са кацали космически апарати само от четири други държави - бившия Съветски съюз, Китай, Индия и съвсем наскоро, едва миналия месец, Япония. Съединените щати са единствената страна, която някога е изпращала хора на лунната повърхност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Магнитни бури за седмицата 6-12 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Изследователи откриха повече от 1000 нови обекта в Слънчевата система

SpaceX падна край бреговете на Тампа, Флорида

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос