Сатурн превзе Слънчевата система: Спътниците на газовия гигант достигнаха 145

12185
Сатурн превзе Слънчевата система: Спътниците на газовия гигант достигнаха 145
Снимка: NASA; JPL; SSI

Центърът за малки планети на Международния астрономически съюз публикува официални съобщения за откриването на още 7 нови спътника на Сатурн, с което общият брой на луните на планетата гигант достига 145 на брой – това е рекорд в Слънчевата система.

Екип от астрономи, ръководен от Едуард Аштън от Университета на Британска Колумбия, е открил общо 62 нови спътника на Сатурн за цялото време по програма за търсене от изображения на наземния телескоп CFHT, направени през 2019 – 2021 г.

Разкъсана луна се превърнала в пръстените на Сатурн

Разкъсана луна се превърнала в пръстените на Сатурн

Всички нови луни се характеризират с размери до 2,5 километра в диаметър и принадлежат към класа на нерегулярните спътници, които имат елиптични и наклонени орбити и са захванати от Сатурн отвън. В момента са известни 24 регулярни спътника на Сатурн и 121 нерегулярни.

Пръстените на Сатурн са възникнали преди около 400 милиона години

В същото време пресслужбата на Университета на Колорадо в Боулдър съобщи, че в научните данни, събрани от сондата „Касини“ преди нейната гибел, първото доказателство, че пръстените на Сатурн са възникнали сравнително наскоро, преди не повече от 400 милиона години. Това обяснява необичайно високата белота на ледените частици в пръстените на Сатурн.

„Изследователите използваха данни за свойствата на праховите частици, събрани от инструмента CDA в продължение на 13 години работа на сондата „Касини“ в орбитата на Сатурн, за да изчислят възрастта на пръстените на този газов гигант. Анализът на тези данни показа, че прахът от междупланетната среда се е отлагал върху повърхността на пръстените не повече от 400 милиона години, което прави пръстените много млади в сравнение със Сатурн и други планети, които са на почти 4,5 милиарда години“, казват изследователите в съобщението.

Пръстените на Сатурн изчезват: „Джеймс Уеб“ ще определи колко време им остава

Пръстените на Сатурн са открити през 1610 г. от основателя на астрономията Галилео Галилей, който ги смятал за три големи спътника на планетата гигант. Чак няколко десетилетия по-късно нидерландският астроном Кристиан Хюйгенс открива, че тези три „луни“ на Галилей всъщност са пръстени. Впоследствие астрономите установяват, че пръстените на Сатурн са съставени от малки частици прах и лед.

Учените отдавна се интересуват от това как и кога са възникнали пръстените на Сатурн и как се попълва тяхната материя. Някои астрономи предполагат, че пръстените са възникнали в много далечното минало от фрагментите на древна протопланета, докато други ги смятат за продукт на скорошни катаклизми.

„Младите“ пръстени на Сатурн

Група планетолози под ръководството на Саша Кемпф, асистент в Университета на Колорадо в Боулдър (САЩ), са открили първите доказателства, че пръстените на Сатурн са възникнали сравнително наскоро, преди няколкостотин милиона години. Те направили откритието, докато изучавали данни, събрани от инструмента CDA на борда на сондата „Касини“, която изучаваше Сатурн и неговите луни от 2004 до 2017 г.

Както обясняват учените, този уред е улавял прахови частици, присъстващи в Космоса в близост до Сатурн и неговите спътници, определял е техния химичен състав и произход. Една от основните задачи на CDA е била да определи колко често микрометеорити и прах от междупланетната среда навлизат в системата на Сатурн и колко бързо се отлагат върху повърхността на пръстените.

В пръстените на Сатурн се появяват загадъчни „спици“

Общо учените успели да изучат свойствата на повече от 160 такива частици, уловени от „Касини“, което беше достатъчно за астрономите да определят типичната честота на "бомбардиране" на пръстените на Сатурн от микрометеорити и междузвезден прах. Тази цифра беше неочаквано висока, което показва съвсем скорошно образуване на пръстените на Сатурн. Според настоящите оценки на Кемпф и колегите му те са възникнали преди 100 – 400 милиона години, което почти напълно изключва възможността за образуването им в резултат на сблъсък на древни протопланети.

Подобна възраст на пръстените на Сатурн, както отбелязват планетолозите, добре обяснява тяхната аномално висока белота в сравнение с други системи от пръстени в Слънчевата система. През краткото време на съществуване на пръстените на Сатурн на тяхната повърхност просто не са успели да се натрупат достатъчно прах и органична материя, за да станат толкова тъмни, колкото пръстените на другите планети гиганти, за които се предполага, че са възникнали в първите епохи на съществуване на Слънчевата система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос